Jula er høytid: 1894 utrykninger til komfyrbranner i fjor

frende

I fjor var mer enn 40 prosent av alle utrykningene til brannvesenet knyttet til komfyren. – Romjulsbesøket kan fort gå opp i røyk.

– Det meste du har i panna kan ta fyr og julestress gjør at du fort kan glemme maten. Da er veien til tørrkoking kort og klassikeren i jula er smultbrann, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Fem utrykninger til komfyrer hver dag 
Tall fra Brannvernforeningen viser at brann- og redningsvesenet rykket ut til 1894 branner og branntilløp på komfyren i private hjem i 2022. Det er mer enn fem stykker hver eneste dag. 

– Jeg håper brannvesenet slipper utrykninger på grunn av uoppmerksomhet på kjøkkenet i løpet av romjula og når vi går inn i det nye året, sier Øystein Øren. 

1 av 3 har glemt maten 
I en undersøkelse Norstat har gjort for Frende sier en av tre at de har glemt eller gått fra mat på kokeplata. 

Les også:  Snusens skiftende landskap i Norge

– Det er for mange, men det overrasker meg ikke. Vi vet at de fleste komfyrbranner rett og slett skyldes at vi glemmer oss. Det er som oftest ikke apparatet det er noe i veien med, sier Frende sin brannekspert. 

Den vanligste formen for komfyrbrann skjer hos eldre folk, på dagtid. Men også såkalte pizzabranner på nattestid er velkjente for brannvesenet og forsikringsselskapene. 

Kjøp nattmaten ute 
– Vær så snill, ikke lag varm mat om natta når du kommer sliten og påvirket inn døra. Kjøp deg heller en matbit på vei hjem fra fest, sier Øystein Øren. 

Rusen gjør at du sover tungt, gjerne så tungt at du ikke våkner av røykvarsleren. Ofte er det edru naboer som varsler brannvesenet når pizzabrannene oppstår. 

Les også:  Avinor: Slik blir vinterferieutfarten

To ting du bør sjekke i dag 
Når det kommer til komfyrbranner er det to ting som redder liv hvis det først går helt galt. 

– Det første er tilstrekkelig antall røykvarslere i boligen og at de virker. Både at du har byttet batteri, og helst testet med røyk. Det andre er komfyrvakt. Den fungerer slik at platen automatisk slår seg av ved overoppheting på komfyren, sier Øystein Øren. 

I dag er komfyrvakt påbudt i alle nye boliger, samt ved modernisering av elektrisk anlegg. Du får tak i komfyrvakt i flere butikker og utsatte grupper kan også få hjelp med dette fra hjelpemiddelsentralen. 

Du kan få trøbbel med forsikringen 
Tørrkokt kjele, som regnes som en uaktsom brann, blir vanligvis straffet med bot. Og selv om forsikringen din dekker brann, kan det bli dyrt for deg hvis du har medvirket til at brannen startet. Forsikringsselskapene kan avkorte erstatningen i enkelte tilfeller. 

Les også:  Fiskeriministeren på klippfisk-frieri i Portugal

Brannsikkert matvett i jula 

  1. Ikke forlat julematen på komfyren. Hold deg i nærheten når komfyren er på. 
  2. Ha lokk lett tilgjengelig – da kan du enklere kvele brann i gryter og panner. 
  3. Når sjekket du filteret i kjøkkenviften sist? Julematen er full av fett. Et skittent filter tar raskere fyr og gir bedre grobunn for flammer til å spre seg. 
  4. Ikke bland matlaging med mengder alkohol. De fleste branner starter på komfyren. 
  5. Installer komfyrvakt. Den gjør at strømmen kuttes automatisk hvis det oppstår en brannfarlig situasjon på komfyren. 
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.