Ikke la hunden være alene i bilen!

sommer

Temperaturen stiger fort i en parkert bil. Visste du at det kan bli 85 grader i en bil som står parkert i solen, når det er 22 grader ute? Det kan gå veldig galt om du lar hunden være alene i bilen.

En hund tåler ikke varme veldig godt. Blir hunden overopphetet kan den få alvorlige skader i hjernen, hjertet, tarmene, leveren og nyrene, og kan i verste fall dø.

– La hunden være hjemme i stedet for å la den være igjen i bilen, om du må ut på et ærend. I sommervarmen er det uansett viktig å passe på at hunden ikke blir for varm, og sørge for at den får i seg mer vann enn vanlig, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til Sparebank 1 og DNB.

Les også:  Mange vurderer å droppe dekkskift for å spare penger

Hunder svetter ikke slik som mennesker gjør, og derfor blir de raskt varme. De kvitter seg med overskuddsvarme ved å pese. I en lukket bil, med høy temperatur, blir luften fort full av vanndamp. Det minsker effekten av pesingen til hunden.

– Dersom du ser en hund som er etterlatt alene i en bil i varmen, må du først prøve å få kontakt med eieren. Dersom det ikke er mulig, ring politiet, oppfordrer Nielsen.

For å oppspore eieren av en bil, kan du sende en SMS til Statens vegvesen. Skriv REGNR og så registreringsnummeret på bilen, og send til 2282. Får du ikke tak i eieren av bilen, ring politiet på 02800, eller Mattilsynet. Får du ikke kontakt med noen av disse, og du ser at hunden lider, kan du bryte deg inn i bilen for å hjelpe den.

Les også:  Vedsalget har eksplodert

– Du er pliktig til å hjelpe et dyr i nød, sier Nielsen.

Mange nyere biler, som for eksempel Tesla, har air condition-anlegg som kan stå på selv når bilen er parkert. Noen biler har også en egen funksjon for hund i bil. Da står det en beskjed på skjermen ved rattet, om at bilen er i hundemodus. Sjekk tilstanden til hunden ved å banke på vinduet, for å se om hunden reagerer.

Har du ikke hund selv, vet du kanskje ikke hva du skal se etter. En overopphetet hund peser kraftig, er gjerne ustø og forvirret, og har tørre og røde slimhinner i øyne og munn. Hunden kan sikle eller kaste opp. Den har høy kroppstemperatur (over 39 grader), og i alvorlige tilfeller kan den besvime.

Les også:  KNA slår alarm etter Høyres løfte om dyrere drivstoff

Ta med hunden til et sted med skygge. Kjøl den ned ved å dusje den med vann eller dekke den med et vått håndkle. Ta vann på potene, brystet og magen til hunden. Ikke bruk is, da kan den få sjokk. Prøv å få den til å drikke vann. Ring en veterinær slik at den kan få tilsyn. Veterinæren vil vurdere situasjonen, og du må kanskje kjøre den til en klinikk så den kan få væskebehandling eller sjekkes for skader.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.