Høysesong for viltpåkjørsler – 50% økning i Nordland fra september til oktober

elg

I fjor ble det registrert 350 kollisjoner mellom bil og vilt i Nordland de siste tre månedene av året. Nærmere halvparten av viltpåkjørslene i løpet av året skjer nå frem mot jul.

– Fra september til oktober øker antall påkjørsler med over 50 prosent i Nordland. Oktober er starten på høysesongen for viltpåkjørsler, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Mørkere kvelder, føreforhold, sesongtrekk og høstjakta er noen forklaringer på hvorfor det er spesielt mange viltpåkjørsler om høsten.

Demp farten
Sammenstøt med store dyr som elg og hjort fører ofte til alvorlige personskader og store materielle skader, spesielt om hastigheten er over 80 kilometer i timen. Høy fart gjør det også vanskeligere å oppdage og reagere i tide på dyr som er på vei inn i veibanen.

Les også:  LESERINNLEGG: Kuttene vil ramme den nordnorske befolkningen!

– Vær ekstra oppmerksom og demp farten, spesielt på utsatte veistrekninger- og tidspunkt på dagen. Flest ulykker skjer mellom klokken 07 og 08 på morgenen, og etter klokken 17 og frem mot midnatt, sier Eklo.

Meld fra hvis du kjører på dyr
Kjører du på et dyr har du plikt til å melde fra, enten det er husdyr eller vilt. Å etterlate skadde dyr er straffbart. Skadde dyr vil ofte prøve å gjemme seg og er vanskelig å finne. Dermed kan de bli liggende i dagevis og lide en smertefull død.

Les også:  LESERINNLEGG: Døgnåpent PCI-senter må på plass!

– Merk stedet du kjørte på dyret slik at det blir enkelt å starte søk. Så kontakter du Politiet på 02800 som rekvirerer viltnemda, sier Eklo.

Gjensidige opplever at det er en utbredd misoppfatning om at det kan koste dyrt å melde fra om dyrepåkjørsler.

– Dette er feil – du risikere hverken bonustap eller trenger å betale egenandel på forsikringen ved dyrepåkjørsler, sier Eklo.

Les også:  Hilde kjempet for kystelevene i Nordland på fylkestinget

Gode råd:

Demp farten, spesielt på utsatte vegstrekninger og tider på døgnet.

Vær ekstra oppmerksom der det er mye vegetasjon nær veien.

Fareskilt er utplassert langs veien av en grunn.

Meld fra til Politiet hvis uhellet er ute. Det er straffbart å etterlate skadde dyr.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.