Helsemessige fordeler med Airfryer

Opplysningskontoret for frukt og grønt

Airfryer har blitt svært populært- fordi den tilbereder sunn mat – raskt og enkelt! Grønnsaker er perfekt å tilberede i airfryer. De blir skikkelig sprø på utsiden, og deilige og møre inni. Hvis du syns det tar mye tid å tilberede grønnsaker, prøv airfryer da vel!

Med en airfryer kan du lage fritert- uten og faktisk fritere maten i olje forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).   

– En airfryer vil tilberede maten ved å sirkulere opphetet luft i høy hastighet. En airfryer kan minne om en varmluftsovn, men vil tilberede maten mye raskere. Noen matretter kan faktisk ta halvparten så kort tid å tilberede i en airfryer som i en vanlig ovn.  

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

Ved fritering av mat vil olje varmes opp til maks temperatur og maten friteres da oppi oljen. Med airfryer vil det ikke være nødvendig å bruke like mye olje som man vanligvis gjør ved fritering av mat. Det vil likevel ikke gå på bekostning av smaken. I tilberedning av mat i airfryer trenger man så lite som en teskje med olje. Overflødig fett vil også renne ut av frityrkurven og over i en egen beholder. Dette vil kunne gjøre stor forskjell for det totale energiinnholdet i matretten sier ernæringsrådgiveren.   

– Husk bare å bruke en olje som tåler høy temperatur. Rapsolje er fint å bruke.

Les også:  Rekordhøy interesse for turer i norsk natur

Mange har nok en airfryer som ikke brukes så mye som man skulle ønske, mener Bogstrand Sagen.  

– Kanskje mest fordi man ikke vet hvordan maten skal tilberedes. Så å si alle grønnsaker kan tilberedes i en airfryer, men de har ulike tilberedningstid. Pass på å tilpasse tiden til de forskjellige sortene, sjekk gjerne underveis og rist litt så alt blir stekt. I airfryeren er en temperatur på 190 grader et godt utgangspunkt for grønnsaker. 

Skal du airfrye bladgrønnsaker som spinat og grønnkål har disse ganske kort tilberedningstid, gjerne mellom 2–5 minutter. Grønnsaker som tomat og paprika som er litt myke har en tilberedningstid på 3–7 minutter. Mer faste grønnsaker som brokkoli rosenkål og brokkoli, har litt lenger tilberedningstid, gjerne 7–12 minutter. Harde grønnsaker som gulrøtter, kålrot og beter har lenger tilberedningstid, gjerne fra 15–30 minutter.  For å spare tid kan grønnsakene skjæres i mindre og tynnere biter. Både ferske og frosne grønnsaker kan tilberedes i en airfryer. 

Les også:  Nordmenn på ferie: Frykter magetrøbbel mer enn skogbrann

Frukt, som for eksempel epler og bananer passer godt i airfryer og blir utrolig god snacks etter tilberedning. Lag for eksempel sprø og smakfulle eplechips eller en sunn og søt banansnacks med kanel og smør som nesten føles som den er karamellisert. 

Det er kun fantasien som setter stopper for hvilke grønnsaker som kan luftfriteres. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.