Gode dekk og bremser reduserer bremselengden

fartsgrense

Det er mange faktorer som kan påvirke bremselengden til bilen, og i tillegg til bremsene selv er bilens dekk av stor betydning. Hvis ikke dette fungerer som det skal, kan det også påvirke bilens drivstofforbruk.  

Bremselengde er et viktig begrep som alle sjåfører bør kjenne til. Bremselengde er avstanden bilen beveger seg fra du begynner å bremse til bilen har stanset. Begrepet blandes ofte med stoppavstanden, men stoppavstanden gjelder summen av reaksjonsavstanden og bremselengden. Reaksjonsavstanden er strekningen som gjelder fra du reagerer til du begynner å bremse.

Jo fortere du kjører, desto lengre blir bremselengden og tiden før bilen stanser helt.

– Bilens bremselengde påvirkes først og fremst av bilens fart. Når farten dobles blir bremselengden fire ganger lengre. Derfor er det viktig og alltid tilpasse bilens hastighet etter de gjeldene forholdene i trafikken, forteller Harald Nordseth, Bilservicesjef hos Vianor i Norge. 

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

Bilens dekk har stor betydning for bremselengde. I henhold til loven skal vinterdekk ha en mønsterdybde på minst 3 millimeter mens sommerdekk skal ha minst 1,6 millimeter.. Når dekket slites forverres grepet og bremselengden forlenges så dessverre er ikke dette tilstrekkelig for å være sikker på at man har gode dreneringsegenskaper i dekkene.  For å være sikker på at veigrepet holder seg godt på krevende føre, anbefaler Vianor å skifte vinterdekk når mønsterdybden når 4 millimeter, og sommerdekk når de når 3 millimeter. Dekktype påvirker bremselengden, og dekk som er tilpasset kjøreforholdene og årstid kan redusere bremselengden. 

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

– Dekk av høyere kvalitet gir kortere bremselengde enn dekk av dårligere kvalitet. Premiumdekk har en gummiblanding av høy kvalitet som garanterer at dekkene fungerer optimalt under alle forhold, også i varierende temperaturer. Premiumdekk har dessuten bedre grep på vått underlag, fortsetter Nordseth.

Det aller viktigste er imidlertid bilens bremser, for selv gode dekk kan ikke veie opp for dårlige bremser. Bremsesystemet kontrolleres på service og det er viktig med regelmessig kontroll av bremsene på bilen din. 

– Det viktigste er at du bruker bremsene dine regelmessig. Det er vanlig å motorbremse når man eksempelvis nærmer seg et lyskryss. Dette kan gjøre at bremseskivene ruster, noe som ikke er bra for effekten til bremsene. Derfor er det lurt å bremse hardt regelmessig når det kan gjøres uten å forstyrre trafikksikkerheten, anbefaler Nordseth.

Les også:  Smarte råd til katteeiere i ferien

Bilens bremsevæske bør også byttes annethvert år. Bremsevæsken suger til seg fukt fra luften rundt og når vannmengden øker så senkes bremsevæskens kokepunkt og bremsesystemet kan begynner å oksidere.

– Det er viktig å sjekke hvilken type bremsevæske bilen din skal ha. Det er også viktig og ikke blande sammen ulike typer bremsevæsker, da dette kan føre til at væskene binder seg sammen og skade bremsesystemet. Hvis du må fylle på bremsevæske er det viktig å kontrollere hvilken type bremsevæske bilen din skal ha. Det pleier å stå i bilens introduksjonsbok, avslutter Nordseth.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.