Søvn har stor innvirkning på hunden din

hund

Sover hunden din for mye? Agria Dyreforsikring forteller om hvor mange timer i døgnet det er vanlig at hunder sover og hva du bør være obs på når det gjelder din hunds søvn.

Dersom en hund sover for lite eller blir forstyrret under søvnen kan den bli stresset og reagere mer følsomt på miljøstimuli enn vanlig. 

En voksen hund sover normalt sett mellom 8-16 timer i døgnet, avhengig av individuelle forskjeller og aktivitetsnivå. 

Valper trenger mer søvn, fordi hjerneutviklingen skjer under søvn. De sover som regel mellom 18 – 20 timer i døgnet.

– En valps søvnrytme er ofte mer uregelmessig enn hos en voksen hund. De våkner oftere og sover mindre om natten. Til gjengjeld trenger de flere lurer i løpet av dagen, sier veterinær Sara Solheim.

Les også:  Smarte råd til katteeiere i ferien

En eldre hunds nattesøvn er ofte mer oppstykket, og dagsøvnen er dypere enn hos en unghund. Seniorhunder sover ofte rundt 16-18 timer i døgnet.

Noen eldre hunder kan få demens, som kan gi endring i døgnrytmen. Hunden kan da begynne å mase om natten og sove mer om dagen.

Hunder har som oftest en døgnrytme som speiler eierens. De har flest våkne timer på dagen og sover store deler av natten. Selv om nattesøvnen er mest effektiv, er lurene på dagtid også viktig. 

Hunder faller raskt inn i dyp søvn når de tar seg en lur. All søvn er viktig for at hunden blant annet skal prosessere det den har lært, ha et godt immunforsvar og restituere kropp og sinn.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Utover den dype søvnen, omfatter hundens søvnsyklus også en fase der hunden slumrer. Dette er typisk for kjøttetende dyr, og det er ikke så lett å skille på om hunden sover eller ikke i denne fasen.

Søvnmønsteret til hunden din kan gi viktig informasjon om hvordan den har det. Hvis hunden sover veldig lite, våkner ofte om natten og er urolig, kan den for eksempel være stresset, klø eller ha vondt et sted. 

Noen ganger kan smerte eller sykdom føre til at hunden sover mer enn normalt. Hunder kan også begynne å sove unormalt mye dersom den ikke får den fysiske og mentale stimulansen den trenger.

– Ta kontakt med en veterinær hvis du merker endring i hundens søvnmønster, for å finne ut om det kan skyldes sykdom eller skade, råder Solheim.

Les også:  50 år med tekst under korken!

Iida Niinikoski ved Helsinki Universitet forsker på søvn og søvnproblemer hos hunder. Agria og SKK Forskningsfond har gitt midler til prosjektet. Forskningsprosjektet startet i 2020 og vil vare til 2024.  

Målet med forskningen er å gjøre det lettere å diagnostisere ulike søvnforstyrrelser.

– Den vanligste søvnforstyrrelsen hos hunder er obstruktiv søvnapné, hvor hunden har pustepauser når de sover. Pustepausene oppstår fordi de øvre luftveiene innsnevres når svelgemusklene slapper av. Gjentatte pustepauser kan føre til fall i oksygennivået i blodet og gjøre søvnen usammenhengende. Dette fører ofte til at hunden blir slapp og uopplagt på dagtid, forklarer Niinikoski.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.