Frykter dyrtid kan føre til oppblomstring av useriøse i Nordland

a-krim bodø

Nå ber a-krimsenteret i Nordland forbrukere være ekstra på vakt. Sjekk alltid virksomheten du vurderer til ditt prosjekt og velg seriøse aktører.

Det siste året har stramme økonomiske tider med økte renter og galopperende priser, gjort at stadig flere av oss må snu på krona for å få pengene til å strekke til. Samtidig frykter a-krimsenteret i Nordland, NHO og LO en oppblomstring av useriøse aktører. 

De advarer nå forbrukere mot å handle i «god tro». Går du med oppussing eller byggeplaner, er rådet krystallklart.  

–  Du som forbruker har et ansvar for å sikre at du handler med seriøse aktører – bruk den makten og sjekk alltid virksomheten du vurderer. På den måten unngår du forhåpentligvis å bli lurt, sier Kurt Kolvereid Jacobsen, leder for a-krimsenteret i Nordland.

Anstrenger seg for å fremstå seriøs
I jakten på profitt skyr useriøse aktører ofte ingen midler og de anstrenger seg gjerne hardt for å fremstå som seriøse virksomheter. A-krimsenteret erfarer at jaget etter oppdrag og fortjeneste ofte går på bekostning av kvalitet, forsvarlig arbeidsmiljø og utnyttelse av sårbare mennesker. 

Les også:  Trettebergstuen er ikke faktisk etterforsket av Økokrim

–  At det forekommer arbeidslivskriminalitet er ikke bestandig like åpenbart, og selv om en grei tommelfingerregel er at urimelig lav pris oftest går ut over noe eller noen, er det heller ikke lengre slik at pris er eneste indikator for å skille de useriøse virksomhetene fra de seriøse, forklarer Jacobsen.

De siste to årene har a-krimsenteret kontrollert 150 virksomheter og rundt 400 arbeidstakere i bygg og anleggsbransjen i Nordland. I flere av kontrollene er det avdekket alvorlige lovbrudd som gir grunn til bekymring. 

–  Vi har dessverre sett eksempler på utnyttelse av arbeidstakere som ikke får den lønnen de rettmessig har krav på, som utsettes for risiko og settes i arbeid de ikke er kvalifisert til. I andre enden står forbrukere ofte igjen med utført arbeid av dårlig kvalitet, mens de ansvarlige bak virksomheten beriker seg selv og unndrar fellesskapets penger før de forsvinner til nye markeder, sier Jacobsen.

Les også:  Varsler kontroll av vinterfiske i Nordland

Rettferdig konkurranse på like vilkår
Samarbeid med interesseorganisasjoner og næringslivet for å påvirke forbrukere og arbeidsgivere til å bidra i kampen mot arbeidslivskriminalitet er viktig. Derfor har a-krimsenteret, NHO og LO har etablert samarbeid for å kunne avdekke og forebygge useriøsitet innenfor næringslivet i Nordland. Her er blant annet et felles mål et seriøst og konkurransedyktig næringsliv.

–  I krevende økonomiske tider er det viktigere enn noensinne å velge seriøse aktører. Det er ikke bare et spørsmål om økonomi, men dreier seg også om å bevare kvaliteten og sikkerheten i arbeidslivet, samt å styrke det norske tillitssamfunnet. Vi oppfordrer alle til å være på vakt og støtte ærlige bedrifter. Det sikrer rettferdig konkurranse og bygger et sterkere, mer tillitsfullt næringsliv for oss alle, sier Hans Christian Hansson, regiondirektør i NHO Nordland.

Også fagbevegelsen er bekymret for at useriøse aktører utkonkurrerer seriøse bedrifter.

–  Vår erfaring viser at bedrifter som har organiserte forhold med tillitsvalgte, forholder seg på en bedre måte til lovverket. Dette ser vi spesielt i bedrifter som benytter seg av innleid arbeidskraft, som oftest er utenlandske, sier Geir Myrflott, Regionleder for LO Nordland.

Les også:  Biskopene kritisk til å utvide grensen for selvbestemt abort

Tips til forbrukere: hva du bør gjøre før du velger håndverker:

  • Velg seriøse virksomheter. Ta en grundig sjekk av bakgrunnen til dem som skal jobbe hos deg.
  • Sjekk om virksomheten er registrert i merverdiavgiftsregisteret  
  • Få et skriftlig tilbud på arbeidet som skal utføres, og avtal på forhånd til hvilken pris. Da står du sterkere i reklamasjons- og klagesaker  
  • Be om og sjekk gjerne referanser fra andre som har brukt virksomheten 
  • Be om faktura slik at du har en bekreftelse på hva du betaler for  
  • Betal via bank. Når man betaler for tjenester via bank, blir det vanskeligere å unndra skatter og avgifter  
  • Sjekk at arbeidstakere bærer HMS-kort
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.