Forventer økt pågang i rørleggerjobber

mittanbud

Sprengkulden som har herjet over store deler av landet de siste ukene har ført til en økt pågang av henvendelser hos landets rørleggere, på grunn av frost- og vannskader. Hos Norges største anbudstjeneste for håndverksjobber forventer de økt pågang i tiden fremover.

Årets to første uker har vært preget av temperaturer godt under frysepunktet, og med stadig nye kulderekorder øker også sjansen for frostskader på boligen. Skader som kan bli svært så kostbare. Hos flere av landets rørleggere har telefonen knapt stått stille den siste uken. Også hos Mittanbud, Norges største anbudstjeneste for håndverksjobber, har de merket et økt trykk av jobber. 

–  Siden starten av året i år har det blitt registrert 520 flere jobber sammenlignet med samme periode i fjor. Det er en vekst på 13 prosent. Med kulden vi har sett den siste tiden, som forventes å returnere igjen neste uke, forventer vi at tallene fortsetter å øke, også i tiden fremover.

Les også:  Avinor: Slik blir vinterferieutfarten

Det sier administrerende direktør for Mittanbud, Håvard Bungum.

På tross av økt pågang hos landets rørleggere de siste ukene, er det fremdeles mulig å få tak i rørlegger gjennom Mittanbud for de som skulle ha behov for det.

–  I kategorien rørlegger er det nå i snitt fire svar fra fire ulike rørleggere på jobber som legges ut, det skal med andre ord være mulig å få tak i rørlegger gjennom oss, sier Bungum.

Også enda flere kan oppleve å få problemer som følge av kulden i tiden fremover. Etter noen dager med noe mildere vær er nemlig kuldegradene ventet å gjøre comeback i store deler av landet i neste uke, skal vi tro værmeldingene. Det kan derfor være lurt å ta forebyggende grep. Rørlegger og vinner av Norges Hyggeligste Rørlegger 2023, Petter Warnes har jobbet over halve livet i bransjen og har i løpet av disse årene sett mye rart.

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

Han er klar på hvor viktig det er med forebygging når kuldegradene kryper nedover.

–  Forebygging er det viktigste av alt! Mange er kanskje mer opptatt av å holde strømkostnadene nede, og skrur dermed av varmen, men når kulda setter inn må varmen opp i rom der det er rør, det er alfa omega. I tillegg bør det være tett. Sett på varmekabler, eventuelt termostatstyrte ovner dersom det behøves, bedyrer Warnes.

–  Vann som fryser ekspanderer og siden vannrør ofte er veldig tynne blir de dermed ødelagt. Gamle hus er mer utsatt da de ofte er utstyrt med gamle kobberrør, dårligere isolasjon og kalde kjellere. Kobberrør vil utvide seg når vannet fryser i dem, når det deretter tiner ender du opp med voldsomme vannlekkasjer, sier Warnes.

Les også:  Slik sparer du strøm på hytta i vinterferien

Travle dager for landets rørleggere til tross, det finnes det grep du kan ta selv også.

 Er skaden er ute, få opp varmen! Du kan fint varme opp et frossent rør ved hjelp av for eksempel en hårføner, men du skal vite litt hva du holder på med. Unngå for all del åpen ild. Har røret sprukket, må du kontakte rørlegger. Noen ting må gjøres av fagfolk, sier Warnes.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.