Er bilen din sommerklar?

ratt subaru

Sommerferien står for døren, og mange nordmenn skal på bilferie. Men har du sørget for at bilen er klar for ferie? 

En lang biltur kan være en tøff påkjenning for bilen, og da er det en del ting man bør gjøre før ferien starter. Noe av det aller viktigste er å sjekke at dekkene er bra nok. 

– Mønsterdybden på nye sommerdekk er på 8 millimeter, og loven sier at minimumskravet er 1,6 millimeter. Vi anbefaler imidlertid å bytte dekk ved 3 millimeter. Det å kjøre når det regner med lavere mønsterdybde enn 3 millimeter er ikke å anbefale, sier produktsjef hos Dekkmann, Torleiv Haukenes. 

For å sjekke mønsterdybden kan man enten bruke en tommestokk eller en egen mønsterdybdemåler som man får på de fleste dekkforhandlere. 

Les også:  Her er reglene for droneflyging på 17. mai

– Noe annet som er viktig før man skal på tur er å sjekke lufttrykket. På innsiden av døren eller i instruksjonsboka finner du hva som er riktig lufttrykk. Riktig lufttrykk gjør at dekkene varer lenger og man bruker mindre drivstoff. Det er bare å dra til en bensinstasjon for å sjekke og eventuelt etterfylle luft. Det anbefales å bruke det lufttrykket som er angitt for fullastet bil, uansett hvor mye eller lite bagasje og passasjerer man skal ha.

Haukenes anbefaler også de som skal på bilferie å sjekke motoroljen, frostvæske og batteriet. For å være på den sikre siden kan det vært lurt å skifte alt dette før bilferien starter. Det kan også være lurt å bytte vindusviskere. 

Les også:  Frykter flere alvorlige MC ulykker i Nordland

AC-rens
Noe annet som bør sjekkes er bilens aircondition. Nye biler leveres med aircondition, og denne bør renses fra tid til annen. 

– Det kan dannes muggsopp, bakterier og mikro-organismer som slynges inn i kupeen. Og det blir ofte merkbart når sommervarmen kommer, og mange tar klimaanlegget mer i bruk. Derfor bør man rense airconditionanlegget minst annethvert år, forklarer Haukenes.

Hele rensingen av din aircondition er gjort på under en halv time. Det er ikke en full service av anlegget, men en metode som renser kanaler for bakterier og vond lukt.

Les også:  16,5 kilometer ny asfalt i Salten

Har du reservehjul? 
Mange som skal på bilferie er heller ikke klar over at de fleste moderne biler ikke har reservehjul. Da må man passe på at man har et reparasjonssett. Settene som følger med nye biler fungerer i utgangspunktet godt som nødløsning ved riktige forutsetninger og bruk. Problemene oppstår imidlertid når de strandede ikke leser bruksanvisningen godt nok eller det er store skader på dekket.

– For å få sprøytet inn tetningsmiddelet i dekket må man fjerne en del av ventilen. Det følger som regel med et lite verktøy til dette i settene, men hvis man ikke leser bruksanvisningen vil man ikke få nok tetningsmiddel inn i dekket, sier Haukenes.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.