Det blir ikke julemat uten kål og kålrot

julemat

Julen er en høytid for tradisjoner, og tradisjoner skal vi ta vare på. Lukter, smaker og musikk er noe av det som lettest bringer frem minner, og i julen henter vi frem mange av de beste minnene fra barndommen. Surkål og kålrotstappe er noen av de mest brukte tilbehørene til julemiddagen.

Halvparten av Norges befolkning spiser ribbe på julaften og fast følge til ribben er poteter og surkål, rødkål eller begge deler, men over halvparten av befolkningen vet ikke hvordan de kan lage surkål selv, viser en undersøkelse gjennomført av Epinion for Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Les også:  Smarte råd til katteeiere i ferien

Hodekålen, som er viktigste ingrediens i surkålen, dyrkes over hele landet. Den er hardfør og tåler vårt klima godt samtidig som den egner seg godt til langtidslagring. 89 % av hodekålen som ble solgt i Norge i 2016 var norskprodusert.

– Det er nok ikke uten grunn at mange av de tradisjonsrike rettene inneholder kål i ulike former og fasonger. I tillegg til at den er kortreist, er en god porsjon kål på tallerkenen er fin måte å balansere julemåltidet og den litt tunge julematen på, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

I 2016 spiste hver og én av oss 2,4 kg. hodekål og 2,4 kg. kålrot. I tillegg kommer alle de andre sortene som rødkål, rosenkål og rosettkål. Det høres ikke så mye ut, men interessen for kål øker og at flere unge har begynt å ta i bruk kålen igjen – i takt med at mange ønsker å spise mer plantebasert mat for å ta vare på miljøet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.