Dårlig vurdering å avvikle pelsdyrnæringen

kopenhagen fur

Politikerne (f.v.) Kirsti Welander (Ap), Guri Wordahl fra Norges Pelsdyralslag, Ane Mari Braut Nese (H) og Louise Damsgaard Weile fra Kopenhagen Fur var på besøk hos auksjonshuset Kopenhagen Fur i København.

Det var tre imponerte politikere som forlot pelsauksjonen rett før påske. Her var de vitne til en auksjon hvor 60 prosent av verdens pels omsettes. Norsk pels er høyt etterspurt. De tre stiller seg helt uforstående til regjeringens ønske om å avvikle en så veldrevet næring.

– Jeg syns det er en dårlig vurdering å avvikle næringen. Pelsdyroppdrett er viktig for Oppdal kommune. Hele 50 årsverk står i fare for å gå tapt i kommunen vår. For Oppdal er dette ganske mye, sier ordfører i Oppdal, Kirsti Welander (Ap).

Les også:  Vil legge ned sykehuset i Lofoten: Alle melder seg ut av Vestvågøy Arbeiderparti

Livsverk går tapt
– Gården er et livsverk og hjemmet til flere generasjoner. Nå må den kanskje selges uten at familiene sitter igjen med stort, sier ordfører i Klepp kommune, Ane Mari Braut Nese (H).

For Klepp kommune kan det bety at 22 familier ikke lenger har en fremtid innen den bransjen de kan, og som de faktisk er blant de fremste i verden på å drive med. I tillegg har gårdene ansatte som mister jobben. I følge Braut Nese er det ikke noe alternativ å legge om til annen drift.

Les også:  – Burde latt Norwegian styrke Widerøe

– Ikke alle er så unge at omskolering er et alternativ. Gårdene er såpass små at gårdsdrift med annet dyrehold er uaktuelt for mange på grunn av behov for areal. Ikke nok med at yrket og inntekten ryker, men gården synker betraktelig i verdi, samtidig som lånet forblir like stort, sier hun.

Får støtte fra KrF
Gruppeleder for fylkestinget i Oppland, Jytte Sonne Juliussen (KrF) var også på besøk hos Kopenhagen Fur, sammen med de to ordførerne.

Les også:  Black Week ga pakkerekord for Posten

– Det er veldig vanskelig for KrF å forstå at Høyre og FrP er med på å legge ned en helt legitim og lønnsom næring. Det er ikke ofte omkamp er en god idé i politikken. Men når det gjelder pelsdyrnæringen er en omkamp det eneste rette å gjøre, sier Juliussen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.