Coronakrisen: Interessen for avdragsfrihet eksploderer

skatt

Trendtall fra Google viser at nordmenn søker etter informasjon om avdragsfrihet som aldri før. 13. mars, dagen etter at regjeringen satte i verk krisetiltakene i landet, eksploderte Google-søkene om avdragsfrihet. Det toppet seg søndag 15. mars, men fremdeles ligger søkene langt over det vanlige volumet.

– Søk fra søkemotorer som Google er et ærlig parameter på hva som rører seg blant befolkningen. Det er tydelig at det er stort informasjonsbehov nå om dagen når det kommer til privatøkonomi, sier økonom og fagansvarlig i Lån.no, Gulbrand Øverbye.

Les også:  7 tips for et vinterklart hus

Nettportalen Lån.no får mye trafikk fra Google, og i forrige uke økte trafikken på artikkelen om avdragsfrihet med over 150 prosent.

Flere av de store bankene tilbyr nå avdragsfrihet i forbindelse med koronakrisen (se faktaboks). Øverbye advarer imidlertid mot å la seg friste av avdragsfrihet på lånet med mindre du står i en alvorlig pengeskvis.

– Å velge avdragsfrihet på boliglånet bør være absolutt siste utvei for å frigjøre midler i privatøkonomien. I realiteten er det bare banken som tjener på at du tar avdragsfrihet. Her må folk veie fordelene nøye opp mot ulempene og ikke ta lite gjennomtenkte valg, sier Øverbye. 

Les også:  – Helse Nord må endre kurs

Lån.no har utviklet en boliglånskalkulator hvor man kan se hvor stor andel avdragene er av den månedlige låneregningen. For et boliglån på tre millioner kroner utgjør avdragene i underkant av 5000 kroner i måneden tidlig i nedbetalingsperioden. De fleste bankene tilbyr avdragsfrihet i inntil seks måneder.

– Avhengig av størrelsen på lånet kan prislappen for avdragsfrihet i seks måneder kommer opp i 15 000 kroner i ekstra renteutgifter. Dersom man ikke samtidig forlenger løpetiden på lånet, vil det å velge avdragsfrihet dessuten innebære at man må betale en høyere månedskostnad senere, påpeker Øverbye. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.