Ber voksne ta hensyn til barna på nyttårsaften

sjampanje

Det drikkes mye rundt barn på årets siste kveld, det viser en fersk undersøkelse. – For mange barn blir nyttårsaften en skummel kveld med bråk fra fyrverkeri og berusede voksne, advarer alkovettleder.

I en undersøkelse gjennomført av Ipsos på oppdrag fra alkovettorganisasjonen Av-og-til oppgir annenhver nordmann at de mener det drikkes for mye rundt barn på nyttårsaften. Samtidig sier tre av ti at de har sett berusede voksne sammen med barn på årets siste dag.

Det bekymrer Katrine Gaustad Pettersen, som er fungerende generalsekretær i Av-og-til.

Les også:  Bodø: Program for 17. mai 2024

– Nyttårsaften kan i seg selv oppleves som litt skummel for de minste. Det er raketter, smell og kan oppleves litt kaotisk. Hvis de voksne i tillegg skåler og skråler og oppfører seg annerledes, kan det bli en vond kveld for barna, sier hun.

Nyttårsaften er unntakstilstand i mange familier, barna får være oppe lenger og de får med seg mer av festen. Alkovettlederen oppfordrer til ekstra bevissthet på hvor mye alkohol man drikker utover kvelden.

Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

– Barn merker at vi har drukket mye tidligere enn vi tror. Etter noen glass alkohol kan det være vanskelig å bedømme hvordan vi oppfattes, og når barna synes at stemningen går fra å være hyggelig til å bli ubehagelig. Husk at barna ikke kan gå hjem fra festen når de har fått nok, sier Pettersen.

Hvert år spør Ipsos barn om hvor mye de synes at voksne skal drikke når de er sammen med dem. Da svarer de fleste at de ønsker at voksne drikker null, ett eller maks to glass alkohol.

Les også:  Her er reglene for droneflyging på 17. mai

Det er en viktig beskjed å ha med seg inn i det nye året, mener Pettersen.

– Skål gjerne i champagne når klokka slår tolv, men ta hensyn til barna og hold deg til maks to glass. Da får både du og barna en bedre start på 2022, sier hun.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.