46 500 i Nordland med «juleallergi»

juletre

Én av fire nordmenn utfordres av allergilignende symptomer i julen, og andelen har økt. Det viser en landsomfattende undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden.

Undersøkelsen viser også at i Nordland har 46 500 «juleallergi», som betyr at de får allergilignede symptomer av pynt og dufter vi normalt omgir oss med i julen. De vanligste synderne, også kalt irritanter, er juleplanter, juletrær, støv fra gammel julepynt og røkelse. Juleallergikere kan også reagere på julekrydder, adventslys og rengjøringsmidler.

Symptomene på «juleallergi» er vanligvis tett og rennende nese, nysing og kløe i øynene, men Allergiguidens undersøkelse viser også at mange opplever kløende nese, samt rennende og røde øyne. Flere av symptomene på «juleallergi» kan forveksles med symptomene på en luftveisinfeksjon, som f.eks. forkjølelse, sesonginfluensa eller korona, men det finnes distinkte forskjeller.

Les også:  Nesten 1 av 3 ligger søvnløse på grunn av økonomien

– Mens en luftveisinfeksjon ofte går over etter en uke eller to, vil allergiske symptomer vedvare dersom du fortsatt utsettes for irritanter. Feber er et annet tegn på at du har en luftveisinfeksjon og ikke er allergisk, for feber er ikke et vanlig symptom på allergi, ifølge Dr. Anders Østrem, spesialist i allmennmedisin.

Undersøkelsen gjennomført for Allergiguiden viser også at det er stadig flere som plages med allergilignende symptomer i julen. Årets undersøkelse viser en økning på 200 000 nordmenn med «juleallergi» sammenlignet med en tilsvarende undersøkelse gjennomført i 2019.

Ekspertene har lenge varslet om at antall allergikere er økende og mener det er viktig at de som er plaget oppsøker lege for å få stilt riktig diagnose og få korrekt behandling tilpasset sitt behov. Dette kan øke livskvaliteten til de som er plaget. 

Les også:  Krever helsehjelp til barnevernsofre

– Forekomsten av allergi er økende, også utenfor pollensesongen og det er derfor viktig at folk i Nordland som utfordres av allergilignende symptomer oppsøker lege, sier Dr. Anders Østrem.

Undersøkelsen viser at så mange som syv av ti av de som er plaget med allergilignende symptomer i julen ikke har oppsøkt lege for å få stilt riktig diagnose. Noe som ifølge Dr. Østrem, kan skyldes mangel på kunnskap om «juleallergi». 

– Allergiguiden-undersøkelsen viser også at kun to av fem juleallergikere tar reseptbelagte medisiner, noe som betyr at vi fortsatt har en lang vei å gå, sier Østrem.

Det aller beste du som «juleallergiker» kan gjøre er å unngå kontakt med det som framprovoserer allergisymptomene. I mange tilfeller er det lettere sagt enn gjort, men det finnes noen gode tiltak.
I stedet for det tradisjonelle juletreet kan du velge å bruke plasttre. Det kan også være lurt å droppe julestjerner og andre blomster som har en sterk duft. Duftfrie blomster som asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, duftfrie roser og orkidéer er et bedre alternativ for de med «juleallergi».

Les også:  Oppgraderer Steigentunnelen

Dr. Østrem råder folk til å gå til fastlegen og komme i gang med medisinering i god tid før julen setter inn, og understreker at det er hjelp å få.

– Allergikere har i dag tilgang til effektive medisiner. Veldig ofte gir kombinasjonsnesespray, eventuelt kortison alene, svært god effekt. Andre gode behandlingsalternativer er øyedråper eller allergitabletter. Du bør oppsøke lege dersom du har allergilignende symptomer som tett, rennende og irritert nese, kløe i øyne samt tung pust, avslutter Østrem.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.