3 av 10 småbedrifter har følt seg aktivt motarbeidet av myndighetene

SMB Norge

Halvparten av de små og mellomstore bedriftene opplever at rapporteringskrav går ut over verdiskapningen og 30 prosent mener de har blitt aktivt motarbeidet av myndighetene. Det viser en ny undersøkelse blant SMB Norges medlemmer.

Mange små og mellomstore bedrifter opplever at de starter i motbakke i møte med det offentlige. I en rapport som SMB Norge og Ny Analyse presenterte onsdag beskriver bedriftene en hverdag hvor omfattende krav til rapportering går ut over verdiskapingen, samt utfordrende dialog med saksbehandlere i etater og kommuner over hele landet.

Les også:  Black Week ga pakkerekord for Posten

– Vi blir ofte kontaktet av bedrifter som opplever seg dårlig behandlet i møte med offentlige myndigheter. Enten det er Kommunen, Skatteetaten, NAV, Mattilsynet eller andre institusjoner. «Skurk til det motsatte er bevist», er en gjenganger, forklarer SMB Norge-sjef Jørund Rytman.

– Likevel var det skremmende å lese rapporten og se hvor omfattende dette problemet er og hvor mye det faktisk går ut over verdiskapingen i landets små og mellomstore bedrifter, konstaterer han.

Under en debatt i Arendal onsdag stilte SMB Norge spørsmålet: Har myndighetene et holdningsproblem overfor små og mellomstore bedrifter? Rytman mener det er gode grunner til å svare ja på dette spørsmålet.

Les også:  Vil legge ned sykehuset i Lofoten: Alle melder seg ut av Vestvågøy Arbeiderparti

– Et tema som medlemmene våre stadig kommer tilbake til er begrepet «rolleforståelse». For hva er egentlig hovedoppgaven til for eksempel en saksbehandler i kommunen? Skal de først og fremst være en streng kontrollinstans, eller er de egentlig tilretteleggere?

– Hvor en saksbehandler plasserer seg selv på skalaen mellom disse to ytterpunktene kan få store konsekvenser for hvordan bedriftene blir møtt, understreker Rytman.

Les også:  Boliger til flytninger i Nordland: – Vil ha frivillighet framfor tvang

SMB Norge-sjefen håper nå at beslutningstakere, både nasjonalt og lokalt, tar tak i problemet.

– Hvis man fra politisk hold mener alvor med ønsket om å legge til rette for innovasjon og vekst i Norge så er dette et viktig prinsipielt spørsmål. Jeg kan ikke forstå at noen er tjent med å møte små og mellomstore bedrifter på denne måten, understreker Rytman.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.