250 000 nye kroner til Folkets Hus i Sulitjelma

kulturminnefondet

Folkets hus i Sulitjelma ble nylig tilskuddsmottaker nummer 8000 i Kulturminnefondet, da de fikk 1 300 000 kroner til å sette i stand taket. Nå venter det 250 000 nye kroner til Folkets hus venner når toalettrom skal bygges og siste del av taket tettes. 

Bygningen har en høy verneverdi, og den har en høy aktiv bruk gjennom ulike offentlige og private arrangementer.

Folkets Hus i Sulitjelma ble bygd i 1926 etter mange års planlegging og innsamling av penger, og bygningen forvaltes i dag av Folkets hus venner Sulitjelma, en frivillig organisasjon.

Les også:  Mer penger ga ny asfalt på E6 i Saltdal

Kulturminnet er i nesten daglig i bruk av lokalsamfunnet og består nå av kafé, kjøkken, leilighet, storsal, musikksal, pub og ungdomsklubb. Dette var og er storstua for kultur i Arbeiderbevegelsens vugge og Gruvebyen Sulitjelma.

Den samfunnsmessige betydningen Folkets hus har for innbyggerne i Sulitjelma er stor, og det er et ønske om at den skal være tilgjengelig for alle. Til det ønsker styret å støtte etablering av handicap-toalett. 

Les også:  Går for oppstart Glombergan i 2026

– Ambisjonen med å reparere kulturminnet, slik at Folkets hus fortsatt kan være storstua for kultur i Sulitjelma, er noe vi i Kulturminnefondet berømmer, sier styreleder i Kulturminnefondet, Hanne Kristin Jakhelln. Vår erfaring er at vern og aktiv bruk må gå hånd i hånd når kulturminner skal bevares, legger hun til.

Folkets hus i Sulitjelma vitner om fremveksten av organisasjonssamfunnet og behovet for forsamlingslokale. At kulturminnet bevares, både ved å bli tatt vare på, men også gjennom bruk er derfor av lokal og nasjonal verdi, sier Jakhelln.

Les også:  Høyteknologisk industrieventyr på Hamarøy

Den frivillige organisasjonen har også planer om å sette i stand den ærverdige kinosalen med vel 200 seter i huset, slik at lokalbefolkningen kan ta den i bruk igjen, oppgir de i søknaden til Kulturminnefondet.

Tilskudd gis til etablering av handicaptoalett i Folkets hus samt sveising og reparasjoner av papptak på tilbygget. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.