17 gratis ferjestrekninger i Nordland

nfk

Fra 1. juli blir det gratis å ta ferje på 17 strekninger i Nordland. Det blir gratis for både kjøretøy og passasjerer.

– De fleste har nok fått med seg denne endringen, men Nordland fylkesting har nå formelt vedtatt at alle strekninger som har færre enn hundre tusen passasjerer årlig, skal være gratis i Nordland. 17 ferjestrekninger blir dermed gratis fra 1. juli, sier fylkesråd for transport og infrastruktur, Monika Sande.

Passasjertallene som brukes for å avgjøre hvilke samband som blir gratis, er fra 2019. Altså før pandemien, og er derfor regnet å gi et riktig bilde av trafikken.

– Også øyene i flerkantsamband som har færre enn 100 000 passasjerer blir gratis. I tillegg vil vi etablere en ordning som gjør det gratis for kjøretøy på sambandene Stokmarknes – Innlandet og Bindalsbassenget, to bilførende hurtigbåtsamband. På disse to sambandene betaler man imidlertid for passasjerer, ettersom dette er hurtigbåtsamband, påpeker Sande.

Les også:  Oppgraderer Steigentunnelen

Også i år forventes det stort trykk på ferjene i sommer. Både fordi mange ferjer fra 1. juli blir gratis, men også fordi det er utfordringer rundt passlevering og streik i flybransjen, to faktorer som kan gi endrede reiseplaner for feriehungrige nordmenn.

– Eksempelvis kan man jo anta at det på sambandene over Vestfjorden vil kunne bli økt press over Skutvik, nettopp fordi denne reisen er gratis, mens de andre sambandene ikke er det. De reisende som må med ei ferje på et gitt klokkeslett må rett og slett møte opp i god tid. Det er ikke mulig å forhåndsbestille tur med fylkesferjene våre, poengterer Sande.

Fylkesrådet jobber tett opp mot regjeringen for å gjøre vilkårene for å leve og drive næring langs nordlandskysten enda bedre. Målet er at alle ferjestrekninger til øyer uten andre vegforbindelser til fastlandet, på sikt skal gjøres gratis.

Les også:  Dronebase på Andøya: – Et kjempeløft for forsvaret

– I denne omgang har vi funnet rom for å gjøre strekningene med under 100 000 passasjerer gratis. Og så jobbes det videre med å få gjort også de andre strekningen gratis. Det handler om å gi vilkår for å ta hele Nordland i bruk, og altså om å skape gode rammer for å bo og drive næring i distriktene og på øyene, sier fylkesråd Monika Sande.

Fylkesråd Sande er spent på hvordan endringen vil slå ut, særlig med tanke på kapasitet. Likevel er hun glad for den bedringen som gratis ferje vil gi langs Nordlandskysten.

Les også:  Dronebase på Andøya: – Et kjempeløft for forsvaret

– Vi har økt kapasiteten så mye som mulig for sommersesongen, og har satt inn ekstra materiell som er tilgjengelig. Så får vi be de reisende om tålmodighet dersom det oppstår kø og ventetid. Nordlandskysten er uansett et bra sted å bruke ferien, avslutter fylkesråd Monika Sande.

Disse strekningene blir gratis fra 1. juli:

Horn – Igerøy
Tjøtta – Forvik
Jektvik – Kilboghamn
Stokkvågen – Onøy – Sleneset – Lovund
Nesna – Nesnaøyene
Svolvær – Skrova – Skutvik
Ørnes – Vassdalsvik – Meløysund – Bolga
Sund – Horsdal – Sørarnøy
Nordnesøy – Jektvik (Rødøybassenget)
Igerøy – Tjøtta
Mosjøen – Hundåla
Stokkvågen – Træna
Digermulen – Finnvik
Søvik – Austbø – Brasøy
Sandnessjøen – Løkta
Vandve – Solfjellsjøen
Brønnøysund – Sauren

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.