1 av 5 har kjørt bil uten å vite om de var edru

vinter trafikk

I en fersk undersøkelse svarer 21 prosent at de har kjørt bil uten at de var sikre på at de var edru fra kvelden før. 11 651 ble anmeldt for ruspåvirket kjøring i fjor. Nå er det julebordsesong. 

– Hver eneste dag ble 32 personer i snitt anmeldt for ruskjøring i Norge i fjor. Jeg fatter ikke at folk tør å kjøre hvis de ikke vet at de er edru. Du setter eget og andres liv i fare, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger-Ytre Hauge. 

Åtte timers søvn er ikke nok 
– Mange tenker at så lenge de har fått åtte timer på øyet går det fint å kjøre bil etterpå. Det stemmer ikke. En tommelfingerregel er at du skal vente minst 12 timer fra du drakk den siste alkoholenheten til du kjører, sier daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen, Geirr Tangstad-Holdal. 

Les også:  Avinor: Slik blir vinterferieutfarten

Ifølge MA Rusfri Trafikk har i underkant av 25 prosent av dødsulykkene på norske veier vært ruskjøringsulykker de siste årene. 

Et anslag er at det blir kjørt om lag 140 000 ruspåvirkede kjøreturer hver eneste dag i Norge. 

– Bestem deg før julebordet 
– Bestem deg før julebordet om du skal drikke eller kjøre. Når promillen er der er dømmekraften dårligere og det er lettere for å ta dårlige valg du kan angre på resten av livet, sier Roger Ytre-Hauge.

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

Og når du våkner dagen derpå er det ingen grunn til å ta sjanser. 

– Det er kun ditt eget ansvar som sjåfør at du er edru. Det er ingen unnskyldning at du tror du er edru. Hvis det ble sent på julebordet kan det godt være at du bør holde deg unna bilen hele dagen derpå, sier fagsjefen i Frende. 

Les også:  Datingekspertens råd: Ikke dra på første date på valentinsdagen!

Menn er overrepresentert 
Ni av ti som blir anmeldt for ruskjøring er menn. I den nye Frendeundersøkelsen utført av Norstat sier 27 prosent av de spurte mennene at de har kjørt bil uten å vite om de var helt edru fra kvelden før. Andelen kvinner som sier det samme er «kun» 16 prosent. 

– Disse tallene liker jeg dårlig. Det er mer enn nok å passe på bak rattet i edru tilstand og det er aldri verdt det, sier Roger Ytre-Hauge. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.