Stem Ap og få 1 000 kroner i økt eiendomsskatt

Norsk Hyttelag

I en rundspørring foretatt av Norsk Hyttelag til alle de politiske partiene på Stortinget svarer Ap at det bør være opp til hver enkelt kommune hvor mye som de vil ta inn i eiendomsskatt, mens Høyre viser til at de har jobbet målbevisst med å redusere den maksimale skattesatsen fra 7 til 5 promille, og at den nå reduseres ytterligere til 4 promille.

– Hvis du vil ha økt eiendomsskatt må du stemme på Arbeiderpartiet, sier generalsekretær i Norsk Hyttelag, Audun Bringsvor. Statistikken viser nemlig at AP-styrte kommuner tar inn mer enn en tusenlapp ekstra i eiendomsskatt for hytter og hus enn Høyre-styrte kommuner. Arbeiderpartiet vil også at hver enkelt kommune skal få fastsette eiendomsskatten selv, mens Høyre arbeider for å få eiendoms­skatten ned, viser en rundspørring foretatt av Norsk Hyttelag blant alle partiene på Stortinget.

– At Høyre-ordførere er mindre glad i eiendomsskatt ser vi også lokalt, sier Bringsvor. Høyre-styrte kommuner er de som tar inn minst i eiendomsskatt, mens Ap-styrte kommuner er de som tar inn mest.

AP-styrte kommuner tar inn 1 594 kroner mer enn Høyre-styrte kommuner.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

Mens Ap-styrte kommuner i gjennomsnitt krever inn 3 217 kroner i eiendomsskatt per hytte og hus, så nøyer Høyre-styrte kommuner seg med 1 623 kroner i eiendomsskatt. Det er Norsk Hyttelag som har utført beregningen på grunnlag av data fra Kostra og SSB.

I en rundspørring som Norsk Hyttelag har foretatt til alle de politiske partiene på Stortinget svarer Arbeiderpartiet at de vil la det være opp til hver enkelt å kommune å avgjøre spørsmålet om eiendomsskatt av hensyn til det lokale selvstyret.

– Det er vel og bra med kommunalt selvstyre, sier Bringsvor, men i dette tilfellet gjelder det retten til å fastsette kostnadsnivået for både hytter og hus, mens selvstyre bare gjelder for de med hus. I AP-styrte kommuner viser statistikken at selvstyret gjerne brukes til å heve skatten: Boligeiere og hytteeiere må i gjennomsnitt ut med 1 594 kroner mer i eiendomsskatt til de 200 AP-styrte kommunene sammenlignet med de 73 Høyre-styrte kommunene i Norsk Hyttelags oversikt.

– Høyre vil redusere eiendomsskatten. Det er imidlertid kommunene selv som må bestemme om de vil innføre eiendomsskatt og som også bør bestemme hva inntektene skal gå til, svarer Høyre i rundspørringen.

Les også:  Glad for endelig beslutning på Helgeland

– Totalt tok norske kommuner inn nesten 7,5 milliarder kroner i eiendomsskatt på hus og hytter i 2018, forteller Audun Bringsvor, generalsekretær i Norsk Hyttelag. – Vi har nærmere 3 millioner boliger og fritidsboliger i landet, og det gir en gjennomsnittlig eiendomsskatt på cirka 2 500 kroner per bolig. Men forskjellene er store.

Har du ordfører fra Arbeiderpartiet, betaler du i gjennomsnitt 3 217 kroner. Har du ordfører fra Høyre, slipper du unna med 1 623 kroner. Senterparti-ordførerne legger seg litt over Høyre-ordførerne med 1 826 kroner, og Krf-ordførerne noe over det igjen med 2 153 kroner. – Vi har også en håndfull ordførere fra Venstre og Fremskrittspartiet, forteller Bringsvor, men litt for få til å lage en god statistikk.

På toppen av eiendomsskattelisten troner Hamar kommune. Her betaler hver eneste bolig og fritidsbolig 8 321 kroner hver i eiendomsskatt, nesten 20 prosent mer enn Averøy som er nummer to på listen. I Hamar er det Einar Busterud fra By- og bygdelista som er ordfører.

Les også:  Nettsvindel øker: Nå får du advokathjelp online

– Det er surt å være på den negative siden økonomisk, sier Busterud, og det kommer til å svi litt det første året, men dette skal vi få til. – Vi skal barbere oss, ikke skjære av oss haka! legger han til.

Tidligere i sommer ble Hvaler-ordfører Eivind Normann Borge utropt til Norges skattekonge av Dagbladet. I følge Dagbladets oversikt krever han inn 8 043 kroner per Hvaler-innbygger.

– Dette regnestykket blir nok feil, forklarer Bringsvor. – Hvaler har nemlig få hus og mange hytter. For hver krone en innbygger (du vet, en sånn med stemmerett og lokalt selvstyre) betaler i eiendomsskatt, må hyttefolket betale tre kroner. Det blir rett og slett for vanskelig å motstå, selv for en Frp-ordfører. Men selv om det blir mye penger per innbygger, blir det ikke like mye per eiendom. – Men rimelig er et likevel ikke; Hvaler ligger likevel på 18. plass på Norsktoppen i eiendomsskatt

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.