1 av 3 har vært i konflikt med naboen – Våren er høysesong

harstad

I en undersøkelse gjort for Gjensidige svarer en av tre at de har vært i konflikt med naboen. En av ti har måtte ty til advokat for å løse konflikten. Våren er høysesong for nabokrangling.

For mange er fridagene i mai en gyllen mulighet til å få gjort unna vårrengjøringen i hagen. Hos Gjensidige merkes dette på at antall henvendelser om hjelp til å løse nabokrangler øker. 

– I undersøkelsen svarer flest at det er støy som er årsak til at de har hatt en konflikt med naboen, etterfulgt av beplantning, vei og tomtegrenser. Vår erfaring er at det spesielt er i saker med trær og beplantning, veirettigheter og uklare eiendomsgrenser, det oftest går så langt at vi blir kontaktet av kundene for å bistå med advokathjelp, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige. 

Les også:  Ny rapport: Barnevernet slaktes av Helsetilsynet

I tillegg til de 10 prosent som svarer at de har involvert advokat, svarer ytterlige 10 prosent at det har gått så langt at de har vurdert advokathjelp for å løse nabokonflikten.

– Et eksempel kan være når nye naboer flytter inn og ikke har samme oppfatning om trær og beplantning, eller ikke er klar over muntlige vei- og eiendomsrettigheter forrige eier hadde med naboene. En del benytter også ferier og fridager til hagearbeid. Når naboen kommer hjem og oppdager at tre eller hekk er saget ned, blir det fort reaksjoner, sier Eklo.

Les også:  Frykter reisekaos i sommer

Naboer krangler hele året, men ferier og fridager som nå i mai peker seg ut. I løpet av et år krangler vi med naboen for rundt 30 millioner kroner, viser tall fra Gjensidige og Finans Norge. I tillegg kommer de konfliktene som ikke blir rapportert til forsikringsselskapene. 

– Går saken til retten begynner kostnadene å løpe. I snitt koster en nabotvist rundt 40 000 kroner, men enkelte saker kan bli mye dyrere. En kan få dekket inntil 100 000 kroner til rettshjelp via forsikringen, sier Eklo.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

Rettshjelpsforsikring er inkludert i innboforsikringen og kan være med å dekke utgifter til for eksempel advokat, retten, sakkyndige og vitner.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.