​1 av 4 pensjonskroner er plassert feil

aksjer

1,2 millioner arbeidstakere har innskuddspensjon betalt av arbeidsgiver. En undersøkelse blant Storebrands kunder viser at 25 prosent av pensjonspengene spares for forsiktig. – Det kan man tape mye penger på, sier pensjonsøkonom Knut Dyre Haug.

Innskuddspensjon innebærer at arbeidsgiver sparer en prosentvis andel av den ansattes lønn til pensjon. Hver måned blir disse pengene overført til bedriftens pensjonsleverandør, og plassert i en såkalt spareprofil, med en blanding av aksjer og rentepapirer.

De fleste arbeidstakere i privat sektor har en spareprofil som består av halvparten aksjer og halvparten renter. Når du begynner å jobbe på et nytt sted, er det som regel denne spareprofilen pensjonspengene dine automatisk blir plassert i.

Les også:  Sykkeltyverier koster mer enn biltyverier

– For gjennomsnittspersonen er dette en fornuftig aksjeandel, men unge bør ha en større andel av sin sparing i aksjer, sier Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand.

En høyere aksjeandel gir en høyere forventet avkastning på lang sikt, og dermed en høyere pensjonsutbetaling.

40 mrd. med for lav aksjeandel
Blant Storebrands 350.000 innskuddskunder er det bare rundt fem prosent som har byttet spareprofil. Basert på dette kan man anslå at av totalt 150 milliarder kroner i innskuddspensjonsordninger i Norge, er mellom 35 og 40 milliarder kroner plassert for forsiktig.

Les også:  Altfor mange mangler elsparkesykkel-forsikring

– De færreste har et forhold til hvordan pensjonspengene investeres, og mitt inntrykk er at de fleste helst vil slippe å ta stilling til det, sier Haug.

De som har for lav aksjeandel i sparingen sin er stort sett kunder under 40 år, som har pengene stående i spareprofiler med en aksjeandel på 50 prosent eller mindre.

– Er du under 40 år, bør du spare med en høyest mulig aksjeandel. Er man komfortabel med at pensjonen svinger i verdi, kan man velge å spare kun i aksjer. For en ung arbeidstaker kan for lav aksjeandel i innskuddspensjonen sin gjennom hele yrkeskarrieren fort utgjøre over hundre tusen kroner i lavere pensjonssaldo ved 67 år, sier pensjonsøkonomen.

Les også:  Nesten 1 av 3 ligger søvnløse på grunn av økonomien

Anbefalt pensjon
Alle nye kunder i Storebrand plasseres automatisk i spareprofilen «Anbefalt pensjon». Her tilpasses aksjeandelen til din alder gjennom yrkeslivet.

– Er du kunde i Storebrand anbefaler vi at du velger Anbefalt Pensjon. Da tilpasser vi risikoen automatisk for deg. På den måten kan unge personer med lang tidshorisont ta aksjerisiko og få betalt for det, mens eldre sikrer pensjonen med trygge rentepapirer, avslutter han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.