Virke: Ny rekord for grensehandelen

harald

Som fryktet viser nye tall fra SSB viser at nordmenn handlet for 15,7 milliarder kroner på dagsturer til utlandet de siste 12 månedene. Den digitale grensehandelen kommer i tillegg, og er ikke med i SSBs tallgrunnlag over grensehandelen.

De siste 12 månedene har gjennomsnittsnordmannen ifølge SSB brukt nesten 1900 kroner hver gang han har kjørt over grensen. SSBs tall viser at folk fra hele landet handler for store summer på dagsturer til Sverige. På toppen av dette kommer netthandel fra utlandet. Mens svenskene kan glede seg over stadig flere nordmenn på handletur, taper Norge både arbeidsplasser og skattekroner.

Direktør for Virke Handel, Harald J. Andersen, er bekymret over utviklingen i grensehandelen.

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

– Veksten i grensehandel varsler at enda flere arbeidsplasser vil gå tapt om ikke regjeringen tar grep. Grensehandelen har vokst nesten dobbelt så rask som økningen i norsk handel! Avgiftsøkningen på typiske lokkevarer som brus, som ble innført i 2018, har gjort vondt verre, slår Andersen fast.

Etter sterkt press fra bransjen har regjeringen reversert avgiftsøkningen på sjokolade- og sukkervarer. I tillegg har regjeringen lovet å fjerne den såkalte 350-grensen, som gir utenlandske netthandelsaktører fordeler fremfor sine norske konkurrenter.

– Vi er glade for de små endringene som er gjort, men det er langt fra nok til å bremse grensehandelen, fortsetter Andersen. – Det er meningsløst å vente helt til 2020 på å gi norske og utenlandske netthandelsaktører like konkurransevilkår. I tillegg burde også avgiftsøkningen på typiske lokkevarer som brus blitt reversert.

Les også:  LESERINNLEGG: Norsk bistand gir ikke verdens fattige økt velstand

Grensehandelen rammer alle bransjer i handelen, fra dagligvare og apotek til sportsforretninger.

– Vi vet at søta bror satser stort på å få nordmenn til å bruke penger på varer og tjenester i Sverige fremfor Norge. Nordmenn fyller opp bilen med langt mer enn dagligvarer når de reiser over grensen. Dette vises tydelig gjennom en rekke planlagte utbyggingsprosjekter langs hele grensen. I tillegg vet vi at svenskene satser på å selge stadig mer tjenester til nordmenn, som eksempelvis hårklipp og bilservice. Grensehandelen går med andre ord ut over en betydelig del av norsk næringsliv, slår Andersen fast. 

Les også:  Hvilke land heier nordmenn på under fotball-EM?

Kunnskapen om hvor høy grensehandelen faktisk er, og om hva nordmenn grensehandler, er imidlertid mangelfull. I Stortingsmelding om handelsnæringen varsler regjeringen opprettelse av et grensehandelsbarometer.

– Vi er glade for at regjeringen forstår behovet for langt bedre kunnskap om grensehandelen. Det haster å få plass et verktøy som gir grunnlag for målrettede tiltak som får ned både den tradisjonelle og den digitale grensehandelen, slår Andersen fast. Dagens grensehandel går ut over både arbeidsplasser og helsepolitiske mål, avslutter han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.