Vinner pris for grønn gjødsel

innovasjon norge

Grønn Gjødsel har gjort et miljøproblem til en viktig ressurs ved å bruke restavfall fra fjørfeproduksjonen og fiskeslam til naturgjødsel. I dag blir den grønne bedriften fra Rakkestad tildelt Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Østfold.

Grønn Gjødsel har gjort naturgjødsel til en suksessoppskrift, og ble i 2015 kåret til årets Gaselle i Østfold av Dagens Næringsliv. I dag stikker bedriften av med Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Østfold og 50 000 kroner.

Motiverende pris
– Det var overraskende men utrolig morsomt for oss alle i Grønn Gjødsel å vinne denne prisen. Denne prisen er en anerkjennelse på at vi klarer å tenke innovativt og at vår bedrift er en god bidragsyter til utvikling i det norske landbruket. Det er vi stolte av. Prisen motiverer oss til å jobbe videre med å holde fokus på vårt overliggende mål – og hele tiden være i utvikling og i vekst på en bærekraftig og samfunnsmessig måte, sier Lars Riiser Evju, daglig leder i Grønn Gjødsel AS.

Les også:  58 millioner mer til gründere og vekstbedrifter

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad er imponert over vinneren fra Østfold og den generelle og utviklingen i landbruket.

– Bedriftsutviklingsprisen i landbruket er med på å synliggjøre den spennende utviklingen som skjer i norsk landbruk for tiden. Grønn Gjødsel er med på å løfte landbruket i en mer bærekraftig retning. Dette er i tråd med utviklingen vi ønsker i landbruket fremover, som både skal være miljøeffektiv og verdiskapende, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Landets eneste
Grønn Gjødsel drives av ekteparet Lars Riiser Evju og Janet Narvestad Evju. Bedriften startet sin virksomhet innenfor landbruket og fjørfeproduksjon er fortsatt en viktig del av driften. I 1985 startet bedriften med pelletert organisk gjødsel for å utnytte alle råvarene fra fjørfeproduksjonen. Siden den gang har bedriften utviklet seg til det som i dag kalles Grønn Gjødsel A/S. Her blir naturgjødselen/hønsegjødselen pelletert i eget fabrikklokale i Rakkestad. I år sluttfører bedriften sitt siste prosjekt hvor de bruker fiskeslam som råvare i pelletert gjødsel. Fiskeslam er utfordrende å bli kvitt for fiskeriindustrien, men gjennom Grønn Gjødsel har slammet funnet veien til landbruket. Grønn Gjødsel er så langt landets eneste mottaker av fiskeslam. 

Les også:  Nærings- og fiskeridepartementet sender reglene for akvakulturlokaliteter på høring

Imponerende vekst 
– Grønn Gjødsel har vist vilje og evne til å stadig utvikle nye og bærekraftige gjødselprodukter basert på biologisk avfall. De viser vei for en sirkulær utnyttelse av ressursene, samtidig som de kan vise til en imponerende vekst og lønnsomhet for selskapet. Juryen har latt seg imponere av hvordan Grønn Gjødsel ivaretar miljøaspektet gjennom hele verdikjeden og at de nå også eksporterer sine produkter, sier Kristin Willoch Haugen, direktør for Innovasjon Norge Oslo Viken.

Les også:  Vil øke norsk jordbærproduksjon med 50 prosent

Grønn Gjødsel har blitt en viktig premissgiver og en drivkraft for utviklingen av økologisk landbruk i Norge i tillegg til en viktig faktor i næringskjeden. Bedriften har i dag kunder over hele Norge innenfor et bredt spekter av bransjen og har en sterk lønnsomhet, er i rask vekst og har skapt mange arbeidsplasser i hjembygda. 

– Vinneren har over tid vært markedsrettet og ambisiøs, og har også skapt en spennende virksomhet med stort internasjonalt potensial, avslutter Willoch Haugen. 

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.