Multiconsult skal utrede Nord-Norgebanen

natt tog

Multiconsult skal bistå Jernbanedirektoratet med å lage en konseptvalgutredning (KVU) for Nord-Norgebanen. Utredningen skal se på jernbaneløsninger mellom Fauske og Tromsø med en mulig arm til Harstad, hvor det ikke finnes jernbane i dag. 

Idéen om å forlenge jernbanenettet til Tromsø er langt fra ny. Igjennom 1900-tallet har det blitt lansert mange ideer om hvor og hvordan Nord-Norgebanen kan bygges, og temaet har lenge vært en sentral samferdselspolitisk sak.

Les også:  Spiller inn nye togruter i Nordland

– Det er et sterkt politisk ønske å gjennomføre en konseptvalgutredning for Nord-Norgebanen. Samferdselsdepartementet har formulert et samfunnsmål for Nord-Norgebanen og utredningen skal kartlegge behovene til næringslivet og befolkningen. Blant annet skal vi vurdere samfunnsøkonomiske nytte og kostnader. Den samfunnsøkonomiske analysen inkluderer også ikke-prissatte virkninger knyttet til naturinngrep, sier oppdragsleder Anders Jordbakke i Multiconsult.

Anders Jordbakke leder arbeidet med konseptvalgutredningen og har med seg underleverandørene Concreto og Sitma, i tillegg til et faglig tungt team i Multiconsult.

Les også:  Eurovision Young Musicians 2024 i Bodø

Jordbakke sier det allerede pågår arbeid med en KVU for helhetlige transportløsninger for Nord Norge, som ledes av Statens Vegvesen. Det vil være avgjørende å sikre god samordning mellom de to utredningene for å sikre et konsistent beslutningsgrunnlag for behandling i regjeringen. 

– Jernbanedirektoratet skal gå i dybden når det gjelder jernbaneløsningen, og i tillegg til oppdragsgiver kommer vi til å samarbeide tett med Bane NOR og Statens vegvesen, sier Jordbakke.

Les også:  Andøya: Støtter nytt rom-senter

Arbeidet med KVU’en er nylig satt i gang og vil pågå frem til sommeren 2023. Deretter skal rapporten på høring og ekstern kvalitetssikring, før den legges frem til behandling hos regjeringen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.