8 av 10 ønsker hjelmpåbud i alpinbakken

slalom gutt barn

I en spørreundersøkelse for Tryg Forsikring svarer 8 av 10 at det bør innføres et generelt hjelmpåbud i alpinbakker.

– Å kjøre på ski er forbundet med risiko, og mange hodeskader kunne vært unngått ved bruk av alpinhjelm, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg.

Det er ikke påbudt med hjelm i alpinbakker i Norge, men mange alpinanlegg har på eget initativ innført krav om hjelm. I spørreundersøkelsen svarer 78 prosent at det bør innføres hjelmpåbud i alle alpinbakker. Det er for øvrig et større flertall blant kvinner enn menn for et slikt påbud, 82 mot 73 prosent.

Les også:  Solo – Norges sprekeste 90-åring

– Det finnes over 200 alpinanlegg i Norge og interessen for alpinkjøring er stor. Spesielt i vinter- og påskeferien er det mye folk i bakkene. Så er det jo slik at de fleste uhell er mindre alvorlige, man faller eller blir kjørt på. I tillegg er alpinanleggene blitt bedre på å merke løyper og tilrettelegge for sikkerhet. Likevel, en god del kjører ofte uten hjelm, og flere kjører i bakkene utenom åpningstid og ofte utenfor preparerte løyper, sier han.

Les også:  Storslalom: Kongepokal til Stjernesund og Saltvik Pedersen

Vinter- og påskeferien er høysesong for alpinkjøring, og de siste årene har det vært flere ulykker og dødsulykker i alpinanlegg i Norge. Mange blir skadd i alpinbakker hvert år.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, anbefaler for øvrig både alpinhjelm og ryggskinne i alpinbakken.

I en tidligere undersøkelse for Tryg svarte 17 prosent at de sjelden eller aldri bruker hjelm i alpinbakken. Kun én av ti svarte at de alltid bruker hjelm i akebakken.

Les også:  Johannes Høsflot Klæbo tilbake på landslaget

– Det er forskjell på en ski- og akebakke, men kommer du susende ned på akebrett i en isete bakke i høy hastighet uten hjelm er det risikosport. Faller man av eller kjører inn i noe kan hodeskadene bli alvorlige. Selv om det ikke alltid er nødvendig med hjelm når en aker vil det alltid være situasjoner hvor hjelm er viktig og riktig, sier Brandeggen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.