8 av 10 mangler viktig brannsikring

bolig kjøkken brann

Nær halvparten av brannvesenets utrykninger skyldes komfyrbranner. En ny undersøkelse viser at 80 prosent mangler komfyrvakt. – Mange branner kunne vært unngått hvis flere hadde installert en komfyrvakt, sier forsikringsselskap.

I en undersøkelse Norstat har gjennomført for Codan Forsikring svarer kun 20 prosent at de har sikret boligen sin med en komfyrvakt.

– Veldig mange komfyrvakter installeres fordi reglene sier det. Flere må skjønne at de må ettermontere en slik varsling fordi det er en livsviktig sikring av hjemmet, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring.

Komfyrvakt er en liten varslingsenhet som monteres over komfyren, og som piper hvis man glemmer å skru av en plate. Det er nå krav om komfyrvakt i alle nye boliger, og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. Reglene om komfyrvakt kom i 2010, og gjelder også fritidsboliger.

Komfyrvakten består av en sensor og en strømavbryter. Hvis sensoren oppdager sterk varme og fare for brann, utsløses en alarm. Hvis ingen skrur den av, kuttes strømmen til komfyren. Ofte installeres komfyrvakten av en elektriker, men det finnes også varianter man kan montere selv.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap skyldes nær halvparten av branner i norske hjem tørrkoking av kjeler eller komfyrbranner. I 2018 hadde brann- og redningsvesenet 3547 brannutrykninger til boliger i Norge. Hele 45 prosent av utrykningene skyldes komfyren.

– Jeg tror de fleste av oss har glemt å skru av en plate. Som oftest går det bra, men dessverre gjør det ikke alltid det. Vår klare oppfordring er å skaffe seg en komfyrvakt, hvis det ikke allerede er på plass. Det er en enkel og rimelig forsikring mot potensielt livstruende branner, sier Persson.

Norstat-undersøkelsen er gjennomført blant et representativt befolkningsutvalg på 1000 respondenter.

Please follow and like us:
Pin Share
Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.