Vil gjøre fiskeslam til en inntektskilde

Hyperthermics

Ved hjelp av ny teknologi kan oppdrettsnæringen snart tjene penger på fiskeavføring og fiskefòr som ikke havner i fiskens mage – og samtidig bli kvitt en miljøutfordring.

Det norske teknologiselskapet Hyperthermics forvandler marint slam til et proteinrikt pulver som kan selges som fôr-ingrediens, samtidig som det produseres miljøvennlig biogass.

Bærekraftig løsning
– Vi så en mulighet til å snu kostnad til profitt for en hel næring – samtidig som vi bidrar til å løse en viktig miljøutfordring. Metoden kutter kostnader relatert til den landbaserte oppdrettsbransjens avfallshåndtering, og gir samtidig nye inntektsmuligheter for hele akvakulturnæringen, sier markedssjef Erlend Haugsbø.

Les også:  LESERINNLEGG: Nordland SV krever en ny Nord-Norgeplan

Framskynder gode løsninger
Han tror det kun er et spørsmål om tid før oppdrettsbransjen blir nødt til å samle og håndtere fiskeslammet fra merdene i sjø gjennom lukkede løsninger. Denne teknologien gir et godt insentiv for bransjen, og kan bidra til å fremskynde slike miljøvennlige og bærekraftige løsninger.    

– Vi er alene i verden om å gjøre fiskeslam om til både proteinmasse og biogass – på under ett døgn. Vi ser muligheten for at denne metoden også kan brukes på andre typer avfall, forteller Haugsbø.

Fra kostnad til inntekt
Teknologiselskapet fra Ulsteinvik på Sunnmøre har i lengre tid testet ut muligheten for å effektivisere biogassproduksjon av oppdrettsslam. Det var gjennom denne testingen de klarte å bearbeide avfallet til et proteinpulver, som kan selges til produksjon av ulike typer dyrefôr eller fôr til andre oppdrettsarter.

Les også:  Oppdrettsmillioner til tre skoler i Nordland

– Denne metoden vil gi en ny inntektskilde for en hel næring, samtidig som de blir kvitt en miljøutfordring. Fiskeslammet fra landbaserte oppdrettsanlegg utgjør i dag en kostnad for oppdretteren. Det må samles opp, avvannes eller tørkes og kjøres bort som avfall eller i beste fall som gjødsel. Ved å benytte den nye metoden utvinnes en proteinrik kilde til fôr på anlegget – samtidig som en tar ut energien i biomassen for å drive selve proteinfabrikken, forteller Haugsbø.

Les også:  Ivar Andreassen fra Bodø ny styreleder i Fiskebåt Nord

Unik bioteknologi
Med eget laboratorium i Regensburg i Tyskland jobbes det kontinuerlig med å teste nye typer avfall som det kan produseres fornybar energi av. Selskapet har en helt unik teknologi, der levende organismer brukes til å lage fornybar energi, hovedsaklig i form av miljøvennlig biogass.

– Proteinproduksjon åpner for helt nye markedsmuligheter for selskapet vårt. Vi jobber nå med å tilpasse og videreutvikle våre konsepter for oppdrettsnæringen med selvforsynt energi, ved å skreddersy små proteinfabrikker for hele verdens oppdrettere, avslutter Haugsbø.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.