VIDEO: Hyundai presenterer helt ny virtuell cockpit

hyundai

Det er allerede lenge siden bilen gikk fra å være et rent fremkomstmiddel til et avansert teknologisk verktøy, og kravene til en moderne førerplass har endret seg voldsomt det siste tiåret. Hyundai presenterer nå sin pågående studie av en helt ny virtuell cockpit som skal kunne introduseres i alle bilklasser.

Graden av teknologi og informasjon som er tilgjengelig for sjåføren øker hele tiden, og særlig gjelder det for hva som vises på bilens displayer, og hvordan man bruker de forskjellige tjenestene.

Det har det siste tiåret gitt en enorm utvikling i operativsystemer, utforming, intuitive løsninger, ergonomi og teknologiske nyvinninger. Det er imidlertid i løpet av de par siste årene at kvantesprangene har kommet innen displayer, og i Hyundai jobbes det kontinuerlig med fremtidsløsninger for å integrere eksisterende og kommende kommunikasjonsløsninger i våre biler.

Store sprang i utviklingen av grensesnittet
Siden 2015 har det vært fire viktige prosjektfaser i utviklingen av neste generasjon førermiljø hos Hyundai. En evaluering av både våre og konkurrenters ratt og kommunikasjonsflater har vist at mange biler har svært mange knapper.

Les også:  Vil redde utryddingstruet norsk ull

Dette ønsker Hyundai å gjøre noe med, og det ble raskt selskapets målsetning å redusere antallet knapper for å skape et rent og lettbrukt brukergrensesnitt. En viktig løsning ble å erstatte de tradisjonelle knappene på multifunksjonsrattet med to interaktive touchskjermer.

I 2016 tok Hyundai første steg, ved å fjerne samtlige knapper i rattets grensesnitt for å gi større fleksibilitet med trykkflater. I 2017 gikk utviklingen inn i en ny fase, hvor systemet ble gjort enda mer intuitivt ved at brukeren selv kan endre innholdet. På dette tidspunktet ble trykkflatene erstattet av touchskjermer. I 2018 fortsatte utviklingen, og skjermene fikk implementert såkalt haptisk tilbakemelding – altså at skjermen kan gi en fysisk tilbakemelding i form av vibrasjon. I tillegg ble det nye rattet for første gang testet i en fysisk bil. Hyundai valgte en i30 til disse testene, og det er ikke tilfeldig.

– Vi valgte i30 som modell for å demonstrere at innovasjoner ikke er forbeholdt store og dyre biler. Hyundais målsetning er å bevise at store innovasjoner skal være tilgjengelig for det brede publikummet, sier Regina Kaiser i Hyundai Motor.

Les også:  KNA slår alarm etter Høyres løfte om dyrere drivstoff

Rattet i seg selv er altså utstyrt med to store touchskjermer som har blitt ergonomisk tilpasset, og som har et intuitivt grensesnitt som gjør at brukeren selv kan bestemme hvilke valg som skal være tilgjengelig.

Virtuell cockpit utvikles stadig
I tillegg til det nye rattet er det gjort store fremskritt i den virtuelle cockpiten og det kapasitive touch-grensesnittet. I den siste utviklingstrunden har man endret instrumentdisplayet vesentlig, og implementert et såkalt multi-layer display. Dette muliggjør en helt ny og svært intuitiv måte for oppmerksomhetskontroll. Til forskjell fra en vanlig digital skjerm, består MLD av to separate skjermer som er montert bak hverandre med et mellomrom på 6mm.

Dette muliggjør en naturlig 3D-visning, hvor man viser en del av informasjonen på den fremre skjermen, og en annen del på den bakre skjermen. Det skaper en såkalt «object in space»-effekt, som benyttes for å styre førerens oppmerksomhet uten kunstige visuelle effekter som skaper distraksjon. Den mest relevante informasjonen vises alltid på det fremste displayet.

Les også:  Viktig fiskeriavtale mellom Norge og Russland

Alle disse innovasjonene kombineres med et stort touchbasert infotainmentsystem, og sammen sørger skjermene for en intuitiv, fullt personlig konfigurerbar og ergonomisk brukeropplevelse.

Hyundai samarbeider dessuten med trafikkinstituttet i Würzberg for å evaluere påvirkningen av de nye fremskrittene, og hvordan brukervennligheten er under kjøring.

– Vi forsker på hvordan vi kan gjøre dette enda mer intuitivt, hvor god lærbarheten er og ikke minst potensialet for at føreren kan bli distrahert av den virtuelle cockpiten, sier Kaiser i Hyundai.

Alle resultatene så langt er svært gode, og langt innenfor grenseverdiene som er gitt av de anerkjente trafikksikkerhetsforeningene AAM og NHTSA. Systemene er enda ikke ferdig utviklet, og Hyundai vil implementere all forskningen i sine fremtidsplaner.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.