Vinterferie på leid hytte – Ta med egen røykvarsler

Brannvernforeningen

I de neste to ukene avvikles vinterferien, og svært mange planlegger å dra på hytta. Tryg Forsikring og Norsk Brannvernforeningen vil advare om faren for hyttebrann, og råder hyttefolket til å ta ekstra forholdsregler for å redusere risikoen for brann på hytta.

– Mye tyder på at svært mange har leid hytte foran vinterferien i år, noe som kan være en utfordring med tanke på brannsikkerheten. Er man usikker oppfordrer vi til å ta med seg minst en ny røykvarsler samt en gass/kullosvarsler for de som leier hytte med gassdrevet utstyr. Slike varslere fås kjøpt for noen hundrelapper hver, og er en billig livsforsikring dersom ulykken skulle være ute,sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også:  Norsk Folkehjelp: – Det ser ut som folk tar gode valg i vinterferien

Forsikringsselskapene rapporterer årlig om rundt 800 hyttebranner. Tidligere undersøkelser i regi av Norsk Brannvernforening og Tryg Forsikring viser at hele 15.000 hytter mangler slokkeutstyr. 

– Brann i hytte skiller seg ut fra brann i bolig da det ofte er betydelig lengre utrykningstid for brannvesenet. Hytteeiere og brukere må derfor være forberedt på å selv håndtere en brann om uhellet er ute. Mange hytter bør derfor utstyres med flere brannslokkere enn den ene som loven krever. Alle med hytter som har innlagt vann bør investere i en husbrannslange, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening. 

– Alle som skal leie en hytte bør gjøre seg kjent med rømningsveier, hvor slokkeutstyret er, og ikke minst at det finnes fungerende røyk og eventuelt gassvarsler. Dette bør avklares med utleier på forhånd, og sjekkes opp når man kommer frem til hytta, sier Søtorp.

Les også:  Nyhet: Barnekanalen Moonbug nå på Allente

Det er en falsk trygghet å ha røykvarsler, med mindre man sjekker at den fungerer hver eneste gang man tar hytta i bruk. En undersøkelse fra 2018 viser at mer enn halvparten slurver med dette. Man vet ikke om røykvarsleren har gått tom for strøm siden forrige gang man var på hytta, med mindre man tester den.

– Røykvarsler og slokkeutstyr er påbudt i alle boliger, også fritidsboliger. Dersom det oppstår brann i en hytte og man ikke har slikt utstyr på plass, kan det få betydning for utfallet av brannen. Det vil også kunne utløse en avkortning i et eventuelt forsikringsoppgjør, sier Brandeggen. 

Les også:  Snusens skiftende landskap i Norge

Tryg Forsikring og Norsk Brannvernforening anbefaler følgende sjekkliste på hytta:

– Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk
– Ha alltid ekstra batterier i reserve
– Gå aldri fra levende lys
– Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ
– Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte
– Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk
– Vær ekstra varsom ved bruk av gass
– Sjekk utstyr og slanger jevnlig
– Sørg for rikelig tilgang til slokkeutstyr
– Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.