Ny undersøkelse: 1 av 3 fra Nordland er bekymret for egen hverdagshelse

fobi

Selv om de færreste av oss har ambisjoner om å bli 24 timers utøvere, har nesten 8 av 10 fra Nordland lyst til å være mer fysisk aktiv. Døgnet vårt ser imidlertid ut til å inneholde alt annet enn aktivitet. Vi dropper frokosten, skulker treningen, gomler i oss sjokolade og alkohol på kvelden, og legger oss sent.

– Jeg forstår godt at folk er bekymret, og spesielt nå når vi alle prøver å finne tilbake til gode vaner, sier Mia Bergmann, nordisk sjef i Herbalife Nutrition.

Ifølge en undersøkelse av YouGov på vegne av Herbalife Nutrition starter over 40 prosent av Nordlands befolkning dagen med å droppe frokosten en eller flere dager i uken. Videre spiser nesten 2 av 5 varmmat eller hurtigmat til lunsj – til vi så, etter middag, spiser sjokolade (24%), kake (4%) og drikker øl eller vin (14%) på kvelden.

– Dette kan bli en veldig ond sirkel i hverdagen. Når vi i tillegg legger oss altfor sent, kan det bli vanskelig å finne motivasjon og energi til å gjøre noe med det. Vi ser at over 53 prosent av Nordlands befolkning sover 6 timer eller mindre. Det er for lite, sier Bergmann.

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringen Støre piner og plager nordmenn

Vi er likevel ikke bare bekymret for oss selv. Over 16 prosent fra Nordland er redd partneren snikspiser, og 3 prosent prøver til en viss grad å snikslanke samboeren sin ved å ta vedkommende ut på tur eller trening, servere kalorifattig mat eller lignende uten at personen er klar over det.

–  Dette er et litt artig funn fordi undersøkelsen viser også at 16 prosent av folk fra Nordland skjuler enkelte måltider som gatekjøkkenmat, snacks eller nattmat for samboeren sin. Det vil si at vi skjuler måltider fra hverandre, samtidig som vi prøver å snikslanke hverandre, sier Bergmann.

Istedenfor å ha en agenda hjemme, mener Bergmann at du heller bør ha en åpen dialog med partneren din om kostholdet deres og hva slags mål dere har.

Les også:  Vil ha NATO-luftkommando i Bodø og Sørreisa

– Vær ærlig og heller motiver hverandre istedenfor å gå bak hverandres rygg, sier hun.

Kostholdet er imidlertid ikke det eneste problemet i hverdagen. Undersøkelsen avdekker også unnskyldninger folk fra Nordland forteller seg selv for å droppe fysisk aktivitet – med god samvittighet. For liten tid (22%), for dårlig vær (39%) og for lite energi (33%) er de mest brukte unnskyldningene for å hoppe over treningen.

– Jeg forstår godt at det kan føles vanskelig å få til trening etter jobb, og kanskje har du barn som trenger hjelp til lekser også, men en liten gåtur eller noen raske øvelser på stuegulvet gjør ofte susen, sier Bergmann og legger til: 

– Du kan også prøve å tenke over småting i hverdagen som gjør at du får litt trening her og der. Vi ser at 64 prosent av folk fra Nordland velger inaktive transportmidler i hverdagen på distanser man egentlig kunne gått – første steget kan jo være å faktisk gå disse distansene.

Les også:  Én av fire nordlendinger plages av dårlig inneklima på jobb

Ifølge Bergmann skal det ikke så mye til for å snu denne onde sirkelen.

– Planlegg kostholdet ditt og prøv å få til litt mosjon her og der. Det handler om å plukke de laveste eplene først – enten det er å velge trappen fremfor heisen, gå eller sykle til jobben, lage en shake på morgenen, holde sjokoladen til helgekosen eller hva det måtte være. Vi har nok stress i hverdagen, og helsen trenger ikke være en av dem, avslutter hun.

Slik har folk fra Nordland planer om å forbedre hverdagshelsen:

  • Prøve å være mer fysisk aktiv 65%
  • Øke antall skritt jeg går 40%
  • Prøve å spise sunnere 49%
  • Prøve å spise mindre 40%
  • Lage en treningsplan 17%
  • Legge en plan for kostholdet mitt 20%
  • Drikke mindre alkohol 8%
  • Melde meg inn på et treningssenter 11%
  • Bruke måltidserstatningsprodukter 5%
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.