Vanskelige beiteforhold for rein i Nordland

rein vinter

På grunn av skiftende værforhold første del av vinteren, er det nå svært vanskelige beiteforhold for rein flere steder i Nordland. Statsforvalteren ber folk som er på ute på tur vise hensyn hvis de møter på rein.

De tre reinbeitedistriktene som har meldt om utfordrende beiteforhold er Saltfjellet, Ildgruben og Doukta.

Det skiftende været den siste tiden med mye snø, regn og sterk frost med ising, har gjort det vanskelig for reinen med å nå tak i maten på bakken. Dermed er det låste beiter over større områder. Enkelte reineiere har allerede begynt med fôring.

Les også:  Frykter for trafikksikkerheten etter snørik vinter

– Dette betyr at noen steder blir reinflokken samlet for fôring. I andre områder sprer reinen seg og trekker ned i skogene, til sjøen eller andre steder der det kan finnes beite. I begge tilfellene er reinen svært vár for forstyrrelser. Derfor ber vi folk som bruker naturen om å vise hensyn, sier Stein Tage Domaas, underdirektør ved landbruks- og reindriftsavdelinga hos Statsfortvalteren i Nordland.

Les også:  Buitink ny leder i Nordland SV

For at reindrifta skal kunne bruke av krisefondene sine til foring, må det formelt erklæres beitekrise. Det er bare Kriseberedskapsutvalget, med medlemmer fra reindriftsnæringen, Mattilsynet og Statsforvalteren, som kan erklære beitekrise. Utvalget skal møtes på nyåret for å vurdere beitesituasjonen.

Statsforvalteren vil også følge situasjonen tett og det kan blant annet bli innført ekstraordinær båndtvang dersom det er nødvendig.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.