Derfor må du måke hyttetaket hele vinteren

hus vinter

Snøen har lavet ned mange steder i starten av året. – Måk hyttetaket før snøen blir for tung og vanskelig å håndtere.

Det sier fagsjef i Frende Forsikring, Lill Cecilie Bjørndal Klementsen. 

– På høy tid å se til hytta 
Året har startet med store snømengder og utfordringer på Øst- og Sørlandet. Det gjør også at mange hytteområder har fått et stort påfyll av snø. 

– Mange steder i landet er det nok behov for å måke hyttetaket nå. Ta det i helgen, hvis vær og føre tillater det der du er, sier Klementsen.  

Fagsjefen er tydelig på at du ikke skal ta sjanser og reise hvis det er farlig eller myndighetene anbefaler deg å bli hjemme. 

Tung snø gir dyre skader 
Tung snø og skader etter snøpress koster norske hytteeiere og forsikringsselskap mange millioner kroner hvert eneste år. Snøpress-skader kan fort komme opp i over 50 000 kroner, i snitt, viser analyser fra Frende. 

– Jo mer snøen får ligge og pakke seg hardere og hardere, jo verre er det det for hytta. Og det blir mye tyngre for deg å kvitte deg med den. Du bør sjekke hytta når snømengden nærmer seg halvmeteren og regelmessig gjennom vinteren, sier Klementsen. 

Les også:  Märtha Louise og Durek Verrett sin bryllups-gin "Pink Gin" brøt loven

På et tidspunkt går det ikke lenger 
Mange familiehytter i Norge har stått gjennom mange, tunge vintre. Tonnevis med snø hvert år tar på for konstruksjonen. 

– Vi har flere eksempler på at hele bygningen kollapser, men mange av skadene ser vi på takutstikk og overbygg. I tillegg kommer skader på terrasser som ikke er dimensjonert for at store mengde snø raser eller måkes fra tak, sier hun. 

Kommer det mye snø, i kombinasjon med vind, blir det ofte skeiv belastning på takene. Da har spesielt eldre uthus og hytter med svak konstruksjon lett for å gi etter. 

Rekorddyre hytteskader i fjor 
De totale skadetallene for 2023 er ikke klare enda, men i løpet av årets ni første måneder økte antallet skader på norske hytter med hele 30 prosent, viser tall fra Finans Norge. 

– De første tre kvartalene kostet mer enn 1 milliard kroner. Det er mer enn hele 2022 til sammen, sier Lill Cecilie Bjørndal Klementsen. 

Les også:  Følg med: Flere båter synker

19 000 skader med en snittkostnad på mer enn 56 000 kroner var fasiten i slutten av september. 

– Jeg er spent på hva totalen blir for fjoråret. Utviklingen viser helt tydelig hvorfor det er viktig at alle tar tak og gjør sitt for å forebygge skader på hyttene sine, sier Klementsen. 

Du må gjøre tiltak og følge med 
– Det er ikke gitt at forsikringsselskapet ditt tar hele regningen hvis du ikke har gjort en innsats for å unngå skader gjennom vinteren, sier fagsjefen til Frende. 

– Du må gjøre skadeforebyggende tiltak og følge med på været der hytta er. Hvis den står tom hele vinteren mens snøen laver ned og det blir skader på hytta, kan det bli sett på som grovt uaktsomt, sier Lill Cecilie Bjørndal Klementsen. 

Og hvis det kommer inn mange skader kan forsikringene dine bli dyrere. 

– Når skadene og erstatningene øker går prisen opp til slutt. Derfor har vi alle mye å tjene på å unngå at de skjer i det hele tatt, sier fagsjefen. 

Les også:  Følg med: Flere båter synker

Slik måker du hyttetaket 
– Ved store snømengder er det viktig å måke jevnt. Derfor bør du ikke måke den ene siden av taket ferdig først. Gjør unna litt på den ene siden før du begynner på den andre. Så går du frem og tilbake. Skjev belastning på taket kan være enda verre enn jevn, tung belastning, råder Klementsen. 

– Ellers bør du passe på hvor du kaster snøen. Ikke skyv det utfor kanten så det pakker seg foran vinduer, for eksempel. Da blokkerer du mulige rømningsveier. Pass også på at du ikke kaster store mengder snø ned på andre bygningsdeler som kan ta skade. Og husk å la det ligge igjen et lite lag med snø på taket, slik at du ikke skader taktekkingen, sier fagsjefen. 

Har du ikke mulighet til å se til hytta selv, bør du alliere deg med naboer eller en vaktmestertjeneste. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.