Tre av fire er usikre på hvilke bilder det er lov å dele på Facebook

facebook

Tre av fire er usikre på reglene knyttet til opphavsrett og bildedeling på Facebook, viser nye tall fra Medietilsynet.

– Det er et tankekors at så mange mangler kunnskap om bildebruk på Norges største sosiale medier-plattform, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Medietilsynets undersøkelse om kritisk medieforståelse i befolkningen tar blant annet for seg kunnskap om digitale verktøy, publisering av bilder, ulovlige ytringer og ulovlig reklame.

I undersøkelsen svarer tre av fire nordmenn (76 prosent) at de er usikre på reglene for opphavsrett og bildedeling på Facebook. De færreste vet for eksempel om det er lov å publisere tilfeldige bilder de finner på nett på egen Facebook-side.

Les også:  Ny rapport: 91 selvmordsforsøk ved barnevernsinstitusjoner i 2023

– Når du skal publisere eller dele bilder eller film må du forholde deg både til personopplysningsloven og åndsverkloven. Det betyr at du dersom du har tatt et bilde du ønsker å publisere, må du spørre dem som er på bildet om det er greit. Før du publiserer et bilde du finner på nett må fotografen eller bildebyrået forespørres. Du har også selv et ansvar for å vurdere om det er etisk riktig å videreformidle bildene eller filmene du ønsker å publisere, sier Velsand.

Les også:  Full frifinnelse av Fosenaksjonistene

Undersøkelsen kartlegger også nordmenns vurdering av egen evne til å løse ulike oppgaver på nett. Blant de spurte svarer én av fire (38 prosent) at de ikke klarer å hjelpe en venn med å endre brukerinnstillingene på Facebook. For befolkningen over 60 år gjelder dette enda flere, nemlig sju av ti (71 prosent).

– Vi vet at folk deler mye fra livet sitt via sosiale medier, men det er nok mange som ikke er bevisste på om de har åpen eller lukket profil eller hvem som har tilgang til det de legger ut. Det kan være lurt å gjøre seg kjent med personverninnstillingene og ha et bevisst forhold til eget personvern på nett, sier Velsand.

Les også:  LESERINNLEGG: Bilistene skal piskes på plass

Selv om unge stort sett har god digital kunnskap, finnes det også tjenester de er mer usikre på. I aldersgruppen under 30 år oppgir over halvparten (54 prosent) at de ikke kunne hjulpet en venn med å endre selvangivelsen på nett, mot 33 prosent for de over 60 år. I hele befolkningen er det 36 prosent som mener de ikke klarer å hjelpe en venn med å endre selvangivelsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.