Ta denne praten før barna går ut på halloween!

barn halloween

Hærverk, tyveri av godteri og overdreven skremming. Det er gjengangerne du bør snakke med barna om før de går ut på halloween.

– Tyveri av godteri skjer faktisk, og er dette grovt nok utført blir det sett på som ran. Det er en fin balanse mellom tyveri og ran, sier Lone Strand, politiførstebetjent i Oslo politidistrikt.

Hærverk er en annen gjenganger den 31. oktober.

– Egg er noe herk å vaske bort fra dører og vinduer hvis det får satt seg. En liten stein kan enkelt knuse et vindu. Og en festspray kan ødelegge lakken på bilen. Noen finner også på drøyere knep, sier Einar Brekken, produktsjef i Frende Forsikring.

Regningen kan havne hos deg
Hvis barna dine gjør rampestreker på halloween er det ikke sikkert at ansvarsforsikringen din tar regningen. Grunnen til det er at ting som gjøres med forsett, altså med vilje, ikke er dekket av forsikringen.

Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

– Ta en prat med barna om hva som er greit å gjøre som knep før de går ut. En enkel prat kan gjøre at du slipper å avslutte feiringen med å erstatte en knust rute, et punktert bildekk eller en ødelagt hekk, sier Einar Brekken.

Fortell også at noen kanskje ikke åpner døra, selv om de er hjemme.

– Det må selvsagt være helt greit. Ikke alle liker å få folk på døra sent på kvelden og noen har ikke godteri å dele ut, sier Brekken.

Skummel skremming
En annen typisk situasjon politiet ser i forbindelse med halloween er skremming.

– For noen år siden hadde vi den såkalte «killer clown». Hvis du er intetanende og noen hopper frem og skremmer, kan det sette spor hos for eksempel barn og eldre. I slike tilfeller kontakter vi barnas foreldre. Hvis det har gått altfor langt kan vi innkalle til bekymringssamtale, sier politiførstebetjent Lone Strand.

Les også:  Nye tall: Stadig flere dropper tradisjonell TV

Hun understreker likevel at de aller fleste ikke gjør noe galt på halloween og håper små og store får en fin feiring. Det er Frendes produktsjef helt enig i.

– Dette er en tradisjon som blir stadig mer populær her til lands. Noen blir for ivrige og tar det for langt, men de aller fleste holder feiringen innenfor lover, regler og normal folkeskikk, sier Einar Brekken.

Tips for en trygg og god halloween

 • Husk refleks til barna og deg selv.
 • Snakk med barna på forhånd om hvilke knep som er ok å gjøre og hvilke som er over streken.
 • Hvis du kjører bil, legg bort mobilen og hold fokus på veien.
 • Ikke kjør bil med upraktisk kostyme, masker eller liknende.
 • Skru på utelyset før barna kommer. Halloween skal være småskummelt, ikke fryktinngytende og uhyggelig.
 • Unngå levende lys i nærheten av kostymer eller halloween-kostymer. Kostymer består ofte av akryl som er det mest brennbare av de syntetiske fibrene.
 • Ta med lommelykt. Den kan både skape trygghet og skrekkeffekt.
 • Hold husdyr i et eget rom. En overivrig hund eller katt som løper ut døren kan være stressende for både barna, deg og dyret selv.
 • Kle dere godt, kveldene er kalde. Husk ull innerst, det gjør ikke kostymet mindre kult å ikke fryse.
 • Server innpakket godteri. Du vil ikke gi bort magesjau eller andre bakterier sammen med snopet ditt.
 • Ikke gå alene.
Les også:  LESERINNLEGG: Bibliotek = bolyst

Kilde: Frende Forsikring

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.