Strømkostnader kan velte distriktsbedrifter

strøm

Strømpengene renner ut for norske snekkerbedrifter i distriktene. Møbelsnekker Ulf Koritzinsky på Ringerrike må kle på seg mer, mens kjøkkenprodusent i Kragerø har opplevd en 900 prosent økning i strømprisen. Situasjonen kan bety kroken på døra for solide hjørnesteinsbedrifter i flere lokalsamfunn over hele Norge.

– Snekkerbedriftene lider nå og strømprisene er i ferd med å ta knekken på flere. Dette er små- og mellomstore bedrifter som kjøper strøm på spotpris slik som folk flest, men de får ingen støtte. Hvis situasjonen vedvarer sier flere av mine medlemmer at det kan gå mot kroken på døra, sier Hilde Widerøe Wibe, administrerende direktør i Norske Trevarer.

NHO-foreningen Norske Trevarer organiserer ca 300 snekker- og trevarebedrifter. Mange av disse er små eller mellomstore lokale hjørnesteinsbedrifter, spredt ut over hele Norge.

– Verden er snudd opp ned for bedriftene våre på kort tid. Den tidligere konkurransefordelen mot utlandet med lave strømpriser er nå borte. Nå har bedrifter i andre land billigere energi enn oss. Det har dessuten oppstått en intern konkurransevridning mellom strømregionene som er svært uheldig, sier Wibe.

Situasjonen for små- og mellomstore bedrifter har vært kritisk siden prisene begynte å stige kraftig for ca 1 år siden. 

– Det har allerede tatt alt for lang tid å få på plass støtteordninger. Bedriftene har investert i strømsparing, men det er svært krevende å investere i strømsparing samtidig som store deler av resultatet spises opp av økte strømkostnader. Vi er gjerne med på å investere mer i strømsparing, men vår industri er så kraftkrevende at også bør på plass støtte og rådgivning fra Enova for hvordan drive mer effektivt og redusere egen strømbruk, sier Wibe.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.