Sten Helberg er årets Gullklypevinner

plast søppel

Norges mest høythengende miljøpris går til Sten Helberg for hans ståpåvilje, kreativitet og optimisme i arbeidet mot marin forsøpling.

Prisen ble delt ut av Bærum-ordfører Lisbeth Hammer Krog under Hold Norge Rent-konferansen onsdag 5. februar.

Stor tro på felles innsats 
«Sten Helberg er alltid positiv, og har et optimistisk syn på utfordringene knyttet til forsøpling av verdenshavene. Han er et friskt pust som aldri gir opp, uansett hvor mange motbakker som møter ham», heter det blant annet i juryens begrunnelse.

Sten Helberg har arbeidet med marin forsøpling i et tiår, og vist et stort engasjement for strandrydding. Han uttrykker stor tro på at vi sammen kan gjøre en forskjell – med strandrydding som en god metode både til å fjerne søppel, og til å spore og stoppe kildene.

Les også:  LESERINNLEGG: Vi har ikke råd til å tape tillit

Helberg startet Kystlotteriet sammen med Naturvernforbundet i Østfold i 2016.  Initiativet har blitt svært godt mottatt, og har nå spredd seg til store deler av norskekysten, i tillegg til Danmark.

Kystlotteriet er et samarbeid mellom lokalbefolkningen, lokalt og regionalt næringsliv samt ulike sponsorer og samarbeidspartnere for å rydde kystlinja for forsøpling og gi det ny verdi gjennom premiering. Gjennom å fylle og levere inn Kystlotteriets egne søppelsekker, får man utdelt lodd og er med i trekningen av premier.

Les også:  Vil koste 14,2 milliarder å sikre Norges mest rasfarlige veier

«På denne måten ønsker Kystlotteriet å øke bevisstheten rundt marin forsøpling, og å tilby folk en mulighet til å gjøre en innsats for miljøet gjennom noe som minner litt om en skattejakt. Når alle bidrar litt, blir resultatet stort», har Helberg uttalt.

Han har også engasjert mange skoleklasser til å ta del i denne skattejakten i strandsonen.

Fredrikstad-mannen driver også Marin Omsorg, som i samarbeid med Kriminalomsorgen rydder i Øra Naturreservat i Østfold (Viken). Han arrangerer «Føling i fjæra» for single strandryddere, og er medarrangør for dykkecamp og strandryddecamp på Strømtangen Fyr i Fredrikstad. I tillegg bidrar han til arbeidet med ryddeaksjonen «Før fuglene kommer».

Les også:  Dødsfall i trafikken: Færre drepte i november

I 2019 opprettet Helberg Miljøstiftelsen Elv og Hav, som gjennomfører aktiviteter som renser opp og forhindrer ny forurensning i elver og hav. De arbeider også med kunnskapsformidling og samarbeider med Høgskolen i Østfold om utvikling og nyskaping innen miljø og marin forsøpling.

Helberg er ikke bare et kjent og kjært fjes i strandryddemiljøet, men også blant mange Fredrikstad-borgere. I 2017 mottok han Østfoldprisen for sin utrettelige kamp mot marin forsøpling, etter å ha blitt stemt fram som folkets soleklare favoritt.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.