Statsbudsjettet 2020: Regjeringen stimulerer til fri flyt

cocktails mocktails

Siden Siv Jensen tok over som finansminister har grensehandelen økt med 24,6 % og alkoholavgiftene med 14,5 %. I forslaget til statsbudsjett for 2020 foreslår Regjeringen på nytt å øke alkoholavgiftene.

Vin – og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener de høye alkoholavgiftene stimulerer til fri flyt over grensen, og at budsjettet nok en gang er en gavepakke til Systembolaget og grensehandel.

I forslaget til statsbudsjett for 2020 foreslår finansministeren å øke alkoholavgiftene med to prosent. Siden Siv Jensen tok over som finansminister i 2013, har alkoholavgiftene økt med 14,5 prosent (14,5 for brennevin, 14,6 for vin). Grensehandelen med Sverige har økt med 24,6 prosent i den samme perioden. I FrPs program vil partiet redusere avgiften på alkohol til nivået hos våre naboland for å unngå handelslekkasje og smugling. I stedet for reduksjon, har finansministeren og FrP foreslått og stemt for en økning hvert år siden partiet inntok regjeringskontorene.

Les også:  SMB Norge: - Regjeringen tar ikke problemene i næringslivet på alvor

Nordmenn på dagstur til svenske polutsalg på grensen, handler vin og brennevin for mer enn 2, 2 milliarder kroner, og Vinmonopolet selger nå omtrent bare halvparten av brennevinet som drikkes i Norge.

– Konsekvensene av Regjeringens politikk, er at den norske polordningen taper og den svenske vinner. Dette burde bekymre i KrF også siden partiet er regjeringens varmeste forsvarer av Vinmonopolet, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.