Slik unngår du julefeiring i bilkø

vinter vei

En av fire nordmenn planlegger å kjøre bil til julefestlighetene, noe som ikke alltid er helt problemfritt. Både trafikk og værforhold kan skape vansker for glade julefeirende. Ni prosent oppgir at de har måttet tilbringe deler av julen i trafikkork. Det er også noen som uheldig nok oppgir at de har tilbrakt hele feiringen i bilen.

I en ny undersøkelse fra Goodyearhar dekkprodusenten latt nordmennene svare på spørsmål om vinterkjøring og vinterdekk. I undersøkelsen fremgår det at hver fjerde nordmann skal ta bilen til julefeiringen. Samtidig viser undersøkelsen at det ikke er helt risikofritt å ta seg frem på vinterveiene i juletiden. Hver tiende har nemlig måttet tilbringe deler av julen i trafikken, og seks prosent har gått glipp av hele julefeiringen på grunn av trafikksituasjonen.  

Les også:  Ny veileder kan gi flere grønne tak

– Ved jul er det mange bilister ute på veiene. Julevask og annet kan dessuten bidra til at noen kjører i siste sekund. Noe som skaper stress og kan føre til at man glemmer deler av julefeiringen. Tenk på å kontrollere vinterdekkene, slik at bilen er rustet med passende dekk, tilpass kjørestilen etter rådende vær- og føreforhold og vær ute i god tid, sier Jenny Wahlsten, Nordic Brand Executive i Goodyear.

Hold avstand og fokuser på kjøringen
Goodyear har også samlet meninger og tips om vinterkjøring fra drøyt 800 nordiske dekkeksperter. Og det viser seg at nordboerne har mye å forbedre. Først og fremst bør bilistene i Norden bli bedre til å holde avstand.

Les også:  Bodø Bilutleie feirer 50 år: – Nærmest vokst opp i selskapet

De mener også at nordboerne bør konsentrere seg mer om kjøringen og ikke bli distrahert av annet. At nordboerne blir bedre til å respektere veiarbeid og ulykker langs veiene, er også et ønske fra ekspertene.

Goodyears tips for en sikrere vinterkjøring:

1. Hold farten nede – Ikke kjør fortere enn den høyeste hastigheten som kjøretøyet anbefaler for kjøring med vinterdekk. Vær oppmerksom på at denne ofte er lavere enn for sommerdekk. Dårlige erfaringer er ofte basert på det samme grunnproblemet: at man ikke har tilpasset kjøringen etter forholdene.

2. Gjør bilen klar for vinteren – Sjekk bremsene, sørg for at du har tepper/lommelykt/isskrape/frostvæske, og kontroller dekkene (mønsterdybde, lufttrykk) osv.

3. Ikke «pump» med bremsene – Hvis du har blokkeringsfrie bremser, skal du i stedet holde bremsepedalen inne.

Les også:  Her er reglene for droneflyging på 17. mai

4. Hold avstand – Bremselengden øker på underlag dekket av snø og is.

5. Vær forsiktig på broer eller langs fjellvegger – Disse stedene er kjent for isdekte partier. Lett derfor trykket på gasspedalen når du kjører over eller langs dem.

6. Ikke akselerer for hardt hvis du blir stående fast i snøen – Du risikerer å synke enda dypere ned i et hull. Bruk lavest mulig gir og vugg dekkene frem og tilbake til du har fått tilstrekkelig bevegelse fremover til å komme deg frem.

7. Unngå ytre forstyrrelser – Du trenger all konsentrasjon du kan oppnå på vanskelig vinterføre. Ikke svar på telefonen, og ikke gjør noe annet som kan distrahere deg.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.