Solbriller til bunaden eller ikke?

Specsavers

Like sikkert som at 17. mai kommer hvert år, kommer også debatten om hva slags tilbehør som er greit – eller ikke – å bruke til bunaden. I år har bunadsmunnbind vært i vinden. Og man kommer aldri unna spørsmålet om solbriller egentlig passer til en historisk festdrakt.

Bunadspolitiet ser ofte med misbilligende blikk på nymotens oppfinnelser som bunadsparaplyer, -munnbind og -hårbøyler, og annet moderne tilbehør som solbriller. Solbriller er imidlertid noe mer enn tilbehør, det er en nødvendighet, mener brillestylist i Specsavers, Stine Westlund. 

– Første bud er at du faktisk tar med deg solbriller og ikke lar dem bli liggende hjemme. Det er selvfølgelig lov til å beskytte øynene selv med bunadsprakten på, sier hun.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

Solbriller er først og fremst viktige for å beskytte øynene og huden rundt øynene mot solen. Uten solbriller kan du risikere å pådra deg en rekke mindre og mer alvorlige plager. UV-lys kan skade selve linsen, og risikoen for grå stær kan øke. Det kan riktig nok være litt vrient å skulle style en historisk festdrakt med solbriller som tilhører en helt annen epoke. 

– I tillegg til å beskytte øynene vil vi jo gjerne at solbrillene skal stå i stil med helheten, og da finnes det noen greie forholdsregler, forklarer Westlund.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

Ifølge stylisten er en diskré solbrille det sikreste valget. Selv om for eksempel solbriller med farget glass nå er tilbake i motebildet, er ikke disse brillene nødvendigvis en like god match til bunad og andre festantrekk som de er til hverdags.

– Solbrillene skal komplettere stilen, så styr unna de mest prangende modellene og gå for en enkel og elegant variant, tipser hun.

Når det gjelder hvilken farge du skal velge på brillene, har Westlund også et triks i ermet:

– Tenk at fargen på innfatningen gjerne kan matche de dypeste fargetonene i drakten, og at metallet i brillen bør stå i stil med søljene. Er du usikker, er det greiest å forholde seg til at fargen på solbrillene bør være nøytral.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

Har du ingen solbriller som gjør seg særlig godt til bunaden, mener Westlund at det er verdt å investere i et par med tanke på bunad, fest og dress.

– Tenk på det på samme måte som med sko: Vi har jo ulike sko til ulike anledninger, og det samme bør gjelde for solbriller.

– Jeg heier på at alle skal få seg en velfylt brillegarderobe. Da blir det både morsommere og enklere å sette sammen et helhetlig antrekk når sola skinner!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.