Slik reduserer du vannforbruket ditt

hjemmespa

Ferske tall fra SodaStream viser at et stort flertall synes de har en holdbar livsstil. Til tross for dette konsumerer annenhver nordmann vann på flaske, og bare én av ti nøler på grunn av vannmengden som kreves for å produsere en plastflaske.

Faktum er at produksjonen av en plastflaske krever minst like mye vann som flasken senere fylles opp med.1 Vannforbruket vårt er et viktig bærekraftighetsspørsmål, og SodaStream gir derfor tips om hvordan du enkelt kan redusere vannforbruket.

Vann er en av verdens viktigste ressurser, og forbruket av det blir derfor et viktig bærekraftspørsmål. Bare i Norge forbrukes gjennomsnittlig 178 liter vann per person per døgn. SodaStream har derfor spurt nordmenn i en undersøkelse om deres innstilling til vann og bærekraft.

Resultatet viser at 53 prosent kjøper kullsyreholdig vann på flaske. Dessuten oppgir én av ti at de gjør det hver uke. Mange nøler likevel, men bare 17 prosent gjør det ettersom plastflasker er dårlig for miljøet, og så få som ni prosent ettersom produksjonen av en plastflaske krever mye vann.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

Samtidig viser resultatet at drøyt seks av ti synes de har en bærekraftig og miljøvennlig livsstil. Likevel mener 48 prosent av dem som anser seg selv å leve bærekraftig, at de kan gjøre mer.

– Det er gledelig at mange synes de har en bærekraftig livsstil, men også at mange synes de kan gjøre mer. Det viser at det finnes en vilje til å bidra til en bedre og mer bærekraftig fremtid. På SodaStream tror vi at dersom alle gjør små endringer, kan vi sammen oppnå store og viktige resultater. Om vi alle for eksempel gjør en så enkel sak som å skru av vannet når vi pusser tennene, kan vi spare store mengder vann, sier Mats Ajpe, Marketing Director på SodaStream Nordics.

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

Her er SodaStream sine tips for å redusere vannforbruket:

Skru av kranen ved tannpuss: Hvis du lar vannet renne mens du pusser tennene, går det med ca. 19 liter, skru derfor av kranen ved tannpuss. Hvis vi tar utgangspunkt i to tannpuss per dag i ca. to minutter, er det altså mulig å spare så mye som 38 liter vann per person/dag eller så mye 13 870 liter per person/år.

Ikke vask opp under rennende vann: Unngå å la kranen stå på mens du vasker opp. Du kan redusere vannforbruket hvis du i stedet fyller opp vasken med vann og vasker opp i den.

Skift ut pakninger: Hvis en kran eller toalettet står og drypper for eksempel, kan dette føre til mye unødvendig vannsøl. Dette kan enkelt unngås ved å skifte ut pakninger.

Dusj på kortere tid: En dusj på tre minutter tilsvarer 36 liter vann, mens en dusj på ti minutter tilsvarer 120 liter.4Det er altså mulig å spare mye vann ved å ta en kortere dusj. Et annet tips for å redusere vannforbruket er å skru av dusjen når du såper deg inn.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Unngå å kjøpe vann på plastflaske: Produksjonen av en plastflaske krever like mye vann som flasken senere fylles opp med. Ved å unngå å kjøpe vann på flaske, er det altså mulig å begrense vannforbruket. Sats heller på en gjenbrukbar flaske som er enkel å bære. Et annet tips er at du kan lage eget boblevann hjemme ved hjelp av en kullsyremaskin.

Fyll opp oppvaskmaskinen og vaskemaskinen: Det går med ca. 20 liter til en oppvask i oppvaskmaskinen og opptil 30 liter vann per kilo klesvask i vaskemaskinen.5 Vær derfor nøye med å fylle opp oppvask- og vaskemaskinen før du setter dem i gang.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.