Slik blir Pride på NRK

pride

Humor fra Kevin Vågenes og Robert Stoltenberg, dokumentar om Kim Friele og Wenche Lowzow, og ikke minst direktesending fra Prideparaden. Det er noe av det NRK byr på i forbindelse med Pride og Skeivt kulturår.

Her er en oversikt over noe av NRKs innhold om Pride, skeiv kjærlighet og mangfold. I tillegg til disse programmene blir det også mye annet aktuelt innhold fra ulike redaksjoner både på TV, radio og nett.
TV

Birthe og Jeanette søker skeive

Kevin Vågenes og Robert Stoltenberg lager for første gang TV-humor sammen. To velkjente karakterer, Vågenes´ Birthe og Stoltenbergs Jeanette, er blitt HR-ansvarlige i NRK. I anledning Pride har de fått i oppdrag fra NRKs øverste sjef, kulturministeren, å gjennomføre medarbeidersamtaler med NRK-profiler.

Målet med samtalene er å øke andelen åpne homofile i NRK. I løpet av medarbeidersamtalene bruker Birthe og Jeanette alle triks i boka for å få så mange som mulig til å komme ut av skapet. Det er tross alt Pride!

Kulturminister Anette Trettebergstuen, Fredrik Solvang og Mikkel Niva er noen av de som dukker opp i møte med de to HR-damene.

NRK TV: Premiere 22. juni, tre episoder på tre-fire minutter hver
NRK1: Sendes i Pridefest 25. juni
Pridefest

For første gang sender NRK hele Prideparaden i Oslo direkte på TV. Silje Nordnes leder sendingen, mens Pål Plassen kommenterer paraden som hyller skeiv kjærlighet og mangfold.

Les også:  Ajax hadde flaks: Glimt ute av Conference League

Direktesendingen Pridefest viser det regnbuefargede opptoget og tar også pulsen på feiring av skeiv kjærlighet i resten av landet.

NRK1/NRK2: 25. juni fra rundt kl. 14 til 16.45.
Kveldssending på NRK1 fra rundt kl. 19.30 til 21.00. Her sender NRK høydepunktene fra dagen som har gått.

Kim og Wenche – retten til å elske

En kjærlighetshistorie, en hyllest og et nært portrett av paret som mer enn noen ga oss alle lov å elske hvem vi vil; Kim Friele og Wenche Lowzow.

Aktivist Kim Friele og stortingspolitiker Wenche Lowzow sto åpent fram med sin kjærlighet i 1979. Det kom som et sjokk og ble en vekker for mange. Samlivet deres ble et viktig symbol på retten til å elske.

På 60-tallet ble Kim kjent som den første åpne lesbiske i Norge og leder for homobevegelsen. I 1972, mot alle odds og flere års lobbyvirksomhet, overbeviste Kim politikerne om å avskaffe straffelovens kriminalisering av homofile og deretter helsemyndighetene til å slette homofili som sykdom.

NRK1: Premiere 15. juni kl. 21.50
NRK TV: 17. juni

Lisenskontrolløren og skeive

Lisenskontrolløren tar igjen et dypdykk i NRKs arkiv. Denne gangen med et skeivt blikk på kjærligheten. Mia Hundvin forteller for første gang om mediestormen da hun fikk jentekjæreste på høyden av sin håndballkarriere. Hvordan var det for Brita Møystad Engseth å være hele Norges «rikslesbe» og hvorfor forandret TV-serien Jævla homo livet til Simen?

Les også:  NetOnNet: Tilbyr 10 års garanti på TVer!

Lisenskontrolløren treffer igjen jenter som er forelska i jenter og gutter som er forelska i gutter og undersøker hvordan ekte kjærlighet forandrer liv.

NRK TV: Premiere 17. juni
NRK1: 19. juni kl. 20.30

Lovlig skeivt

Flotte gjester byr på personlige historier om skeive liv, og flere av Norges fremste artister og kunstnere deltar. Noman Mubashir er programleder når NRK overfører arrangementet i Oslo rådhus, hvor Oslo kommune og Kultur- og likestillingsdepartementet inviterer til offisiell markering av Skeivt kulturår.

I år er det 50 år siden avkriminalisering av homofili her i landet.

NRK1: 23. juni kl. 19.45 – 21.00

Lille jente

Sju år gamle Sasha har alltid visst at hun er jente, selv om hun ble født som gutt. Foreldrene gjør sitt aller ytterste for at samfunnet skal akseptere henne for den hun er, men forståelsen og aksepten uteblir.

Er det mulig for et samfunn, som fortsatt er så fast innstilt på at biologi skal diktere hvordan barn blir behandlet, å innse at ting ikke er fullt så enkelt?

Les også:  MUSIKK: Billie Van ute med låta "Hold it Boy"

Denne franske dokumentarfilmen belyser et svært aktuelt og viktig tema som skaper sterkt engasjement, og bidrar til debatten med et annet perspektiv: nemlig hvordan dette oppleves for barnet selv.

Et rørende og vakkert portrett av en liten jente med enormt mot, og en families uforbeholdne kjærlighet overfor sitt barn. Filmen fikk strålende mottagelse av anmeldere da den gikk på kino.

NRK 2: 14. juni kl. 21.20
NRK TV: 17. juni
NRK1: 20. juni kl. 23.15

Tørk aldri tårer uten hansker

Rasmus forlater den trangsynte og fordomsfulle hjembygda og flytter til Stockholm, hvor han drømmer om et liv som åpen homofil. Han forelsker seg i Benjamin og får oppleve kjærligheten. Det unge paret er lykkelige, men i bakgrunnen lurer sorg og sykdom. Hiv og aids har kommet til Stockholm og angst og panikk sprer seg blant befolkningen.

Den svenske dramaserien i tre deler fra 2012 er basert på Jonas Gardells bøker. I noen av rollene er Adam Lundgren, Adam Pålsson og Simon J. Berger.

NRK TV: 16. juni
NRK1: 25. juni
NRK2: 20.juni

I tillegg er det Pride programmer på radio og Pride podcaster fra NRK.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.