Slik blir du kvitt fluene i sommer

flue

I Norge er vi lite plaget av fluer. Likevel kan det surre plagsomt mye rundt i boligen om sommeren.

– I hus og hytter kan det av og til bli mye fluer. De vanligste artene som kan irritere oss innendørs er fruktfluer, hærmygg og loftsfluer, sier forsker Anders Aak ved Folkehelseinstituttet.

Selv om fluene formerer seg fort og raskt kan opptre i mengder, regnes de ikke som skadedyr.

– Fluene gjør lite skade, og de er som regel nokså enkle å bli kvitt. Fjernes næringskildene der larvene utvikles, forsvinner de flyvende insektene etter kort tid, sier Aak.

Likevel skal man ikke skal kimse av store mengder fluer i huset eller på hytta.

– De fleste fluer lever uhygienisk. Larvene utvikler seg gjerne i åtsler, avføring eller råtten materie, og de voksne fluene flyr vekselsvis mellom bakteriekilder og matvarer. Har man et flueproblem bør man gjøre noe med det, sier han.

Les også:  Nordmenn på ferie: Frykter magetrøbbel mer enn skogbrann

Markedsansvarlig Monica Videm i Biltema opplever at mange kunder etterspør middel mot fluer, spesielt om sommeren.

– Vi selger ulike insektsmidler, også mot fluer, men vi anbefaler heller kundene å ta en titt i rengjøringsavdelingen. Med riktig vaskeutstyr kommer man langt i å bekjempe fluesvermene, sier Videm.

Det første som må gjøres er å fjerne alle næringskilder, det vil si gammel frukt, mat og søppel. Deretter må overflater vaskes grundig overalt.

– Når været blir varmere er det naturlig at det kommer flere fluer, men gjennom enkle tiltak unngår man å bli invadert av de plagsomme insektene, sier hun.

Et smart tips er å oppbevare alle mat og søtsaker i plastbokser. Mat som blir liggende fremme er rene festbordet for fluer. God søppelhåndtering er også viktig.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

– Fjern søppel, tomflasker og annet avfall så fort som mulig. Et rent og ryddig hjem er lite egnet for fluefamilier, sier hun.

Fruktfluer, også kalt bananfluer eller eddikfluer, lever av gjærende frukt, skvetter i tomflasker, søppel og liknende.

– Med god tilgang til mat, særlig gammel frukt, formerer de seg fort. Dette kan være et stort problem i visse næringsvirksomheter, sier Aak.

Den andre fluetypen som trives i norske hjem er hærmygg, også kalt sørgemygg. Den blomstrer fort opp i stuer og andre rom hvor det er potteplanter.

– Dersom du vanner plantene for ofte oppstår det fuktige forhold og råtnende rotsystemer. Det skaper perfekte forhold for hærmyggen. Fluene opptrer da rundt potteplantene, sier Aak.

Den siste fluetypen som kan være til sjenanse er loftsflua. Den tilhører en egen slekt av spyfluer, og kan fort bli mange i antall.

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

– Det spesielle med denne flua er at den den lever ute i norsk natur om sommeren og overvintrer gjerne i sprekker og hulrom i uoppvarmete rom i hus og hytter, sier han.

For å bli kvitt loftsflua er det mest effektivt å tette huset i størst mulig grad og bruke fluenetting foran vinduer. I helt spesielle tilfeller, der bestanden er stor og ikke lar seg bekjempe, kan det være nødvendig med insektsmiddel.

Hovedårsaken til at Norge har et minimalt flueproblem er de skiftende årstidene.

– De færreste flueartene overlever en kald vinter. I sydligere land, med varmere klima, er fluer ofte et stort problem, sier Monica Videm i Biltema.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.