Sitter du mye stille på jobb? Her er 5 tips til smugmosjon på jobben

motione

Det er ikke bare på ski vi nordmenn er best. Vi er også i verdenstoppen når det kommer til stillesitting. Vi sitter nemlig mest i hele Norden og ligger på en solid 4. plass i verden.

Stillesitting har blitt en av våre fremste samfunnsutfordringer. Stillesitting og lite hverdagsaktivitet, har vist seg som en selvstendig risikofaktor for overvekt, muskel- og skjelettplager og andre helserelaterte livsstilssykdommer.

Tall fra Helsedirektoratet viser at voksne nordmenn tilbringer drøyt 60 % av våken tid stillesittende eller i ro. Kun 30 % av befolkningen oppnår Helsedirektoratets anbefaling om 30 minutter daglig aktivitet.

Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å endre dette, skal vi tro Eva Katrine Thomsen, idrettpsykologisk rådgiver, personlig trener og fagansvarlig i helseappen MotiOne.

Du trenger ikke trene til triatlon for å føle deg bedre
– Mange tror at trening må være med høy intensitet, men man trenger ikke å trene til triatlon for å føle seg bedre. Litt aktivitet i hverdagen er langt bedre enn ingen aktivitet, både for hodet og kroppen. Derfor er det en god investering å legge inn litt lett aktivitet i løpet av arbeidsdagen, sier Eva Katrine Thomsen.

Les også:  Internasjonal dag for kvinner i maritim næring

Her får du enkle tips til lette aktiviteter du kan gjennomføre på kontoret og det krever ingen form for utstyr:

1. Gåmøter
De fleste har vel opplevd lange og ineffektive møter. Det sliter på kroppen og kan være demotiverende. Gåmøter er enkelt, tilgjengelig og gjør faktisk møtene mer effektive. I tillegg får du en gyllen anledning til å nyte frisk luft.

2. Utnytt reiseveien
Bruk kroppen til både sport og tranSPORT. Utnytt reiseveien til jobb eller andre steder du skal. Det går mest sannsynlig raskere å sykle eller gå enn du tror. Parker lenger unna arbeidsplassen enn du vanligvis pleier, eller hopp av buss-stoppet før du kommer frem. Sammenlagt utgjør det mange skritt og kalorier i løpet av året!

Les også:  Avvikler utskjelt arbeidsgiveravgift

3. Ta trappa
Velg trappa fremfor heisen. Ta gjerne to trinn av gangen, slik at musklene og hjertet må jobbe litt hardere. Syns du syvende etasje blir for mye på morgenkvisten, er det bare å ta heisen til 3 etasje og gå derfra.

4. Stå på jobb
For de av dere som har ståpult er det ingen unnskyldning. Når man står, aktiverer man enzymene som er ansvarlig for forbrenningen. I tillegg er det med på å avlaste og minimere sittetiden i løpet av dagen. Prøv å stå de siste 20 minuttene av arbeidsdagen, og de første 20. Da står pulten klar når du kommer på morgenen.

Les også:  Jordbruksavtale: Et viktig inntektsløft

Gjør noe sosialt knyttet til ståtid ved pulten – avtal med noen kolleger at dere f.eks. står 1 time fra et bestemt klokkeslett og du vil se at det skaper engasjement.

5. Energipauser
Dette er ikke nødvendigvis smugmosjon, men en deilig oppkvikker i løpet av dagen. Inviter med noen kolleger og ta noen raske øvelser. Trening og aktivitet er morsommere sammen med andre. Gå raskt opp og ned trappen, eller ta noen knebøy. Her er det kun kreativiteten som setter grenser!

Med disse enkle grepene har de fleste mulighet til å være litt mer aktive i løpet av dagen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.