Sannhetskommisjonen besøker Riddu Riđđu

riddu

Sannhets- og forsoningskommisjonen, ved leder Dagfinn Høybråten gjester urfolksfestivalen Riddu Riđđu i neste uke.

Sannhets- og forsoningskommisjonen skal granske fornorskningspolitikk og urett begått overfor samer, kvener og norskfinner.

– Sannhets- og forsoningskommisjonens arbeid handler om å gå inn i framtiden med respekt for hverandre, fundert på hele storsamfunnets felles kunnskap om fornorskningen, hva den førte til, og hvordan vi kan komme videre. Det er vårt oppdrag, og jeg håper mange vil oppsøke kommisjonen under festivalen, sier Dagfinn Høybråten. 

Les også:  MUSIKK: Ine Hoem og Edvard Hoem klar med julelåten "Barnas julesong"

Fersk festivalsjef Sandra Márjá West trekker frem kommisjonens arbeid som en av de viktigste sakene i Sápmi nå.

– Jeg har store forventninger til kommisjonens arbeid, og jeg vet at mange andre i Sápmi deler disse forventningene. Da kommisjonen ble satt ned av Stortinget i fjor, visste jeg med en gang at jeg ville invitere de til Riddu Riđđu, sier West.

Fredag 12.7 er det seminar om kommisjonens arbeid og om hvordan fornorskningspolitikken har virket lokalt rundt Lyngenfjorden. I tillegg vil Sannhets- og forsoningskommisjonen ha en egen lávvu på Riddu Siida lørdag 13.7, der publikum kan møte dem. Kommisjonen har en egen nettside der en får informasjon om både deltakelsen på Riddu Riđđu og om mulighetene for å komme i kontakt med kommisjonen.

Les også:  Slik blir "Kvelden før kvelden" på NRK

-Vi har allerede møtt noen tidsvitner og begynt å få inn personlige historier om fornorskningspolitikkens konsekvenser. Det er sterkt og lærerikt å få disse beskrevet. Mange av historiene er fortrengt og skambelagt. Hvis vi kan se positivt på fremtiden, og se mulighetene som ligger i kommisjonens arbeid, vil vi får et bredere kunnskapsgrunnlag som vi kan formidle til neste generasjon. Vi lykkes bare hvis alle gode krefter hjelper til, sier Dagfinn Høybråten.

Les også:  P3 Gull 2023: Her er vinnerne!

Seminaret med Sannhets- og forsoningskommisjonen arrangeres som et samarbeid mellom Riddu Riđđu festivála og Senter for nordlige folk.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.