Safari: Her er de unike dyrene du kan se etter

kikkert

Å dra på safari er en av de hotteste reisetrendene blant nordboere. Alle vil få et glimt av den afrikanske dyregruppen The Big Five. Men savannen er full av andre spesielle, uvanlige og vakre dyr i tillegg til den berømte gruppen. Swarovski Optik lister opp noen dyr du bør være på utkikk etter, samt gir deg tips om hvordan du best kan få øye på dem.

Nordboernes utenlandsreiser har stadig økt de senere årene. En av de hotteste trendene er opplevelsesreiser, der safari står høyt i kurs. Å dra på safari og få muligheten til å se på spennende dyr på savannen er en drøm for mange. De fleste satser på å se favorittene fra The Big Five, det vil si løve, leopard, elefant, bøffel og neshorn. Men savannen huser flere tusentalls ulike ville dyr. Etter hvert som flere leter etter unike reisemål og opplevelser, tipser Swarovski Optik om dyrene du bør holde utkikk etter, som bare et fåtall mennesker har hatt mulighet til å møte.

– The Big Five er opprinnelig et jegeruttrykk og fellesnavn for fem storvilt på Afrikas savanner som ansees å være farlig å jakte på. I dag er imidlertid The Big Five mer kjent som en sjekkliste blant turister på safari. Selvfølgelig er de fem medlemmene i gruppen et heftig syn, men hvis du vil ha en unik safariopplevelse, finnes det mange andre utrolige dyr som du bør holde utkikk etter. Hvis du har skikkelig flaks, kan du få øye på den sebraliknende okapien, den grå krontranen eller hvorfor ikke det panserkledde myrpiggsvinet, sier Hans Dahlgren ved Swarovski Optik.

Les også:  Slik pakker du feriebilen

– For å se disse sjeldne dyrene er det viktig med en bra kikkert. Vi anbefaler en mindre modell som er lett å ta med seg. Den bør ha en frontlinse på mellom 20-42 millimeter og åtte ganger forstørrels. Da kan du bruke kikkerten i en bil som beveger seg uten at det forstyrrer for mye. Swarovski CL Pocket er for eksempel en kikkert som er godt egnet for safari, avslutter Hans Dahlgren.

Fantastiske dyr du bør se etter når du er på safari:

• Treskonebb er en annerledes fugl som forekommer i Øst-Afrika. Med sitt treskoliknende nebb og et
vingespenn på opptil 2,7 meter er den et eiendommelig syn. Treskonebb lever i de tropiske
våtmarkene og er svært vanskelig å få øye på når den sitter stille.
• Myrpiggsvinet er et sjeldent dyr som du må ha flaks for å se. Skjellet som omgir kroppen, utgjør 20
prosent av den totale vekten. Det har ingen tenner, og tungen kan bli opptil 40 cm lang. Det lever i de tropiske områdene av savannen eller i skogen der det kan kamuflere seg mot trærne. Når det værer fare, ruller det seg sammen som en panserball for å beskytte seg.
• Jordsvineter et nattdyr som lever på savannen sør for Sahara. Navnet har det fått fra sitt griseliknende tryne som det bruker til å grave i maurtuer eller termittuer. Et fullvoksent jordsvin kan veie opptil 65 kg og spise 50 000 termitter i løpet av en natt.
• Galagon er med sine 13 cm den minste primaten i Afrika. Til tross for at den er liten, er de små dyrene kjent for å være fantastiske hoppere, og de kan hoppe opptil 2 meter opp i luften. De er sjeldne å se, men høres ofte om natten ettersom de har et svært karakteristisk skrik som minner om barnegråt, noe som har gitt dem klengenavnet bush baby.
• Okapi er en mystisk skapning. Med sine sebraliknende bein, hode som en giraff og kropp som et esel, kaltes den før i tiden for den afrikanske enhjørningen, da man trodde at den var mytologisk. Okapi forekommer bare i regnskogen i nordøstlige Kongo-Kinshasa, og man ser den først og fremst i Ituriskogen.
• Den grå krontranen er et utrolig syn med sin vakre krone, grå fjærpryd, knallrøde tinning og pose på halsen. Den bor ved elver, våtmarker og savanner i de sørlige delene av Afrika.
• Brillepingvinerer en mindre pingvinart som lever ved Boulders pingvinkoloni på Kapphalvøya utenfor Cape Town. De høres ofte ut som esler, og derfor kalles de for jackass-pingviner. Har du flaks, gir de deg en oppvisning når de surfer på magen på stranda.
• Ankole-Watusi er en afrikansk ku som kjennetegnes av sine enorme horn, som kan måle opp til 2 meter fra spiss til spiss. Hornene har også en spesiell egenskap da de bidrar til å regulere dyrets kroppstemperatur.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.