Fraflytting i Nord-Norge, men boligprisene øker

skatt

De siste tallene fra Eiendom Norge er nedslående lesning for vår nordligste landsdel. Nord-Norge fraflyttes i høyt tempo, likevel stiger boligprisene i regionen, opplyser Lånemegleren.

Nord-Norge fikk 2 000 færre innbyggere i 2019, en stor kontrast til Østlandet som økte med 28 000. I 2019 sank folketallet med 393 i Finnmark, 600 i Troms og 912 i Nordland. Tall fra Statistisk Sentralbyrå, viser at det er første gang siden 2001 at de tre fylkene (nå to) har hatt en negativ befolkningsvekst.

Les også:  Andøya: Støtter nytt rom-senter

Men tross fraflytting i de nordligste fylkene øker boligprisene. Det er kun boligprisstigningen i Oslo som slår prisstigningen til for eksempel Bodø, som bare siden i fjor har økt med 3,6 %, ifølge Lånemegleren.

Utdanningsmuligheter og sentralisering av arbeidslivet er viktige faktorer til fraflyttingen k nord og befolkningstilveksten i Oslo. Flyttingen merkes også i transportbransjen.

– Vi har økt kapasiteten i det siste, vi opplever en sterk økning i flyttelass innen Oslo men også fra andre steder i Norge til Oslo, sier Damian Farhan som er daglig leder i Tigerstaden Flyttebyrå i Oslo.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

Samlet for hele Nord-Norge var prisveksten på boliger 19,5 %, mot en total vekst i hele landet inkludert Oslo på 23,2 %. Sett i en 10-årsperiode hvor Oslo og Viken holdes utenfor, hadde Bodø landets sterkeste prisvekst med 77,2 % og deretter Tromsø med 73,3 %, ifølge tall fra Lånemegleren.

Heldigvis er boliglån i Norge rimelige, og i det siste har flere banker senket rentene på boliglån.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.