Romindustrien i nord skyter fart

nfk

Fylkesrådet har bevilget 11 millioner kroner til arbeid med European Space Agency Business Incubation Center (ESA BIC) i regionen for de neste fire årene (2024-2027).

–  Romhavnen i Andøy er en helt unik kapasitet. Nordland fylkeskommune ønsker å legge til rette for utvikling av  flere bedrifter til romfartsnæringen i regionen vår, sa fylkesråd Bjørn Larsen som i dag deltok på den offisielle åpningen av European Space Agency Business Incubation Center (ESA BIC) Norway 2.0.

Les også:  Godt resultat fra SpareBank 1 Nord-Norge

Selskaper som får opptak i ESA BIC får økonomisk støtte, samt tilgang på rådgivning og nettverk, noe som vil sette dem i en posisjon for vekst. Andøya Spaceport setter oss i en unik situasjon siden vi er eneste aktøren i hele Europa som kan skyte opp satellitter i jordbane.

Fylkeskommunens midler skal bidra til å bygge verdikjeder på Andøy og i resten av Nordland. Gjennom Kunnskapsparken Bodø skal vi finne de femten beste bedriftene som vi tror vil kunne kan ta del i romfartsindustrien i Nordland, og som vil kunne styrke verdikjeden og skape nye arbeidsplasser i denne næringen, sier Larsen.

Les også:  16,5 kilometer ny asfalt i Salten

ESA BIC-programmet kan gi Norge en halv milliard i årlig omsetning innen få år.

– Vi har høye ambisjoner for ESA BIC-programmet. Vårt estimat er at programmet vil involvere 40 oppstartsbedrifter og skape 450 arbeidsplasser rundt om i hele landet. Internasjonalt forventes romindustrien ifølge Euroconsult å vokse med skyhøye 65 % frem mot 2031, sier Jo Bjørnstad, som er leder i ESA BIC Norway.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.