Regjeringspartiene innfører avgift de selv var imot

Norsk Fjernvarme

Så sent som i mars stemte Senterpartiet og Arbeiderpartiet ned et forslag om å innføre avgift på avfallsforbrenning. Nå vil de ha den likevel.

– Det er vanskelig å forstå at dagens regjeringspartier vil innføre en avgift de for et halvt år siden var med på å fjerne, fastslår daglig leder Trygve Mellvang Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme.

I Støre-regjeringens tilleggsproposisjon til neste års statsbudsjett figurerer fortsatt den nye avgiften på avfallsforbrenning som Solberg-regjeringen opprinnelig foreslo.

Les også:  LESERINNLEGG: Ordføreropprør mot regjeringens elbiltvang

– Hvis målet er å kutte utslipp fra forbrenning av plast i norsk restavfall er denne avgiften feil medisin. Den går rett og slett ikke langt nok, siden den bare gjelder restavfall som leveres til norske anlegg, sier Tomren-Berg

For å få effekt må den nye avgiften også gjelde restavfall som eksporteres ut av Norge. Da vil den gi et økonomisk intensiv til bedre utsortering av plast hos den som sender restavfallet til forbrenning. EU-landet Nederland har allerede en slik ordning.

Les også:  NetOnNet: Tilbyr 10 års garanti på TVer!

– Avfallsforbrenning er en tjeneste som selges i et marked. Det er i praksis overkapasiteten i svenske avfallsforbrenningsanlegg som setter prisene i Norge. Hvis de norske anleggene øker prisen, vil de tape kontraktene, sier Tomren-Berg.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.