Svømming: NM kortbane åpnet med fem nye norske rekorder!

Norges Svømmeforbund

NM kortbane 2023 fikk en forrykende start da utøvere fra hele landet i dag åpnet mesterskapet i AdO Arena, Bergen. Det ble satt fem nye rekorder hvorav tre er seniorrekorder og to er juniorrekorder.

Nicholas Lia (Oslo Idrettslag Svømming) satte ny norsk rekord på 50m bryst med tiden 26,18 og slår dermed Alexander Hetlands rekord fra 2008 som var på 26,19. EM-aktuelle Lia er forståelig nok fornøyd med dagens rekord.

– Jeg har alltid visst at jeg hadde det i meg. Jeg «rusher» litt og blir kanskje litt for giret, men det holder akkurat så jeg er fornøyd, men jeg skal under 26 sekunder snart, sier Lia med et smil. 

Fredrik Solberg (Tønsberg SK) hadde også stor suksess på 50m bryst da han satte ny rekord på distansen i paraklasse SB9. Han svømmer på tiden 30,40 og slår sin egen rekord fra 2021 som var på 31,03.

– Det er veldig gøy. Jeg har hatt en litt utfordrende periode på grunn av sykdom, så det er gøy at jeg klarte å sette rekord i en teknisk øvelse, sier Solberg.

Les også:  Telenor: Fotball-EM får mobilnettet til å koke

Den tredje og siste seniorrekorden ble satt av Markus Lie (Oslo Idrettslag Svømming) på 200m rygg. Han var nær ved å sette rekord på distansen i morgenens forsøk, og håpet var derfor også at han kunne sette norsk rekord under finalen. Han levde opp til disse forventningene. Den tidligere norske rekorden på distansen var 1.53,54 og ble satt av Tomoe Hvas i 2020. Markus Lie svømmer i dag på tiden 1.53,39. 

– Jeg hadde det kanskje litt i bakhodet, men det var ikke noe jeg forventet i forkant av mesterskapet. Jeg er absolutt veldig glad. Jeg kommer rett fra høydetrening og vi ser at treningen fungerer og at vi har gjort ting riktig, så det lover godt for året som kommer, sier Markus Lie.

Juniorutøverne viste også god form på første dag av NM kortbane. Bergen Svømme Club var klubben bak begge norske juniorrekordene som ble satt i dag. De tok guttenes rekord på 4x100m fri, først under forsøk om morgenen og igjen i kveldens finale. Ny norsk juniorrekord på distansen er 3.15,49. Stafettlaget består av Emil A. Harlem, Jacob A Harlem, Helje Stadaas og Bjørnar Laskerud.

Les også:  Telenor: Fotball-EM får mobilnettet til å koke

– Det er så deilig. Det var en god start. Vi er i god form og går etter å slå flere rekorder. Vi har alle noe å jobbe med, og det er gøy å sette rekorder og delta i seniorfinaler som et rent juniorlag, sier guttene etter finalen.

Under formiddagens forsøk satte Bjørnar Laskerud norsk juniorrekord på 100m fri da han svømte første 100m av stafetten på tiden 48,25.

Landslagssjef Petter Løvberg var fornøyd med nivået på dagens øvelser og er glad for nye rekorder, tette dueller og utøvere som viser et høyt nivå til tross for sin unge alder. Han ser forståelig nok frem til de kommende dagene av mesterskapet.

– Det er ingen tvil om at dagen har gått litt over forventning i form av at tre nye seniorrekorder er satt. I tillegg har vi to juniorrekorder. Selve stafettene var utrolig spennende og det er interessant å se unge utøvere svømme så fort som de gjør. Et eksempel er Jacob Harlem som er født i 2008 og svømmer sin etappe på 100m fri på tiden 48,13 under stafetten. Det er en tid som blir lagt merke til fra en gut i så ung alder. Jeg hadde håpet at det skulle bli tette dueller på stafettene og det fikk vi i dag. Det var et av høydepunktene fordi lagene presser hverandre til gode tider, sier Løvberg

Les også:  Telenor: Fotball-EM får mobilnettet til å koke

Samtidig gleder han seg over nivået på utøverne som om tre uker skal representere Norge på EM kortbane i Bucuresti.

– Flere av de utøverne som svømmer i dag har EM om tre uker som hovedmål. De svømmer fortere enn jeg forventet av dem på nåværende tidspunkt. Totalt sett er jeg ganske fornøyd med den første dagen og håper det fortsetter i dagene som kommer, sier Landslagssjefen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.