Nye tall fra Finans Norges Forventningsbarometer viser at nordmenn ønsker å spare mer enn noen gang. – De som har noen kroner til overs har en gyllen mulighet til å starte sparing, sier Pål Bergskaug, direktør for formuesforvaltning i Skagen Fondene.
I Finans Norges Forventningsbarometer for tredje kvartal svarer nesten fire av ti at de vil spare hvis de får ekstra penger mellom hendene. For to år siden svarte under tre av ti det samme.
– De som ønsker å spare bør sette seg mål for sparingen og starte gode sparevaner, sier Pål Bergskaug, direktør for formuesforvaltning i Skagen Fondene.
– Har du fortsatt penger igjen, kan det være lurt å investere pengene i aksjefond for å få høyere langsiktig avkastning. Men før du setter pengene til sparing, er det noen ting du må gjøre først, sier Pål Bergskaug.
Finanstilsynet har utrykket bekymring for høy og økende gjeld i Norge, og har påpekt norske husholdningers sårbarhet ved renteøkning og inntektsbortfall.
– Bruk sunn fornuft. Nedbetal kortsiktig gjeld og reduser gjeldsgraden på boliglånet. Sørg også for å ha en tilgjengelig husholdningsbuffer, sier Bergskaug.
Verdipapirfondenes forenings fondsundersøkelse viser at de vanligste årsakene til at folk sparer i aksjefond, er for å få høy langsiktig avkastning og for å ha noe ekstra når de trenger det.
– Du må ha penger til overs før du setter pengene i aksjefond. Dette er en langsiktig form for sparing, ikke en buffer-konto, sier Bergskaug.
Fem ekspertråd
1. Det er dyrt å ha dårlig råd – betal ned forbrukslån og kredittkortgjeld. Disse lånene har mye høyere rente enn boliglånet, og ikke minst studielånet.
2. Bygg en økonomisk buffer – de fleste familier bør sette et par månedslønner til uforutsette utgifter på en bufferkonto.
3. Spar lenge – jo lenger du sparer, desto større er mulighetene for at du får god avkastning på sparingen din. Langsiktig sparing i aksjefond er særlig gunstig.
4. Betal ned på boliglånet – har du høy boliggjeld og vurderer å kjøpe en dyrere bolig en gang i fremtiden, er det lurt å redusere gjeldsgraden, slik at du tilfredsstiller myndighetskravene til egenkapital.
5. BSU – er du under 33 år kan du spare opp til 5000 kroner i skatt ved å betale inn 25.000 kroner på BSU-kontoen – dersom du har skattepliktig inntekt.